Μαζικές αποχωρήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μαζικών αποχωρήσεων στελεχών πρώτης γραμμής βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εξαιτίας της ρύθμισης που θεσπίζει οροφή στις αμοιβές των στελεχών των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες 8 ανώτατα στελέχη της ΤτΕ, μεταξύ αυτών ο διευθυντής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος καθώς και ο διευθυντής εποπτείας ασφαλιστικών εταιριών,

έχουν ήδη υποβάλλει την παραίτησή τους ενώ αναμένεται κύμα παραιτήσεων. Ο λόγος είναι η δραστική μείωση των αποδοχών μετά από νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που επιβάλει πλαφόν στις αμοιβές των τραπεζών όπου συμμετέχει το κράτος.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, την οποία προώθησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, με ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη των διοικήσεων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών -στις οποίες μετέχει το κράτος- δεν θα μπορούν να λαμβάνουν συνολική αμοιβή μεγαλύτερη των συνολικών αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 5.800 μεικτά ή περίπου 2.900 καθαρά. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών δεν υπάρχει στέλεχος άνω των 55 που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα που να μην εξετάζει να αποχωρήσει προκειμένου να αποφύγει το «κούρεμα» του μισθού.

Όπως σημειώνουν λόγω της τροπολογίας κινδυνεύουν με δραστική μείωση αποδοχών περισσότερα από 15.000 τραπεζικά στελέχη. Η θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές, τονίζουν, θα συμπαρασύρει πολλές χιλιάδες τραπεζικά στελέχη, που απασχολούνται σε νευραλγικά πόστα, με κίνδυνο ο τραπεζικός κλάδος να διολισθήσει σε… ρυθμούς Δημοσίου. Είναι δεδομένο ότι οι αμοιβές των ανώτερων και μεσαίων στελεχών θα προσαρμοστούν στην οροφή που θα τεθεί στις διοικήσεις και θα κοπεί κάθε πρόσθετη αμοιβή που ξεπερνά το ελάχιστο όριο που έχει τεθεί στις συλλογικές συμβάσεις.

Προειδοποιούν ότι με την κίνηση μείωσης των αποδοχών, ένας από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους και αποτελεσματικούς κλάδους της εγχώριας οικονομίας κινδυνεύει να μετατραπεί σε ΔΕΚΟ. Υπογραμμίζουν ότι με τη μείωση των αποδοχών ένας μεγάλος αριθμός στελεχών επιφορτισμένα με κρίσιμες ευθύνες για τη χορήγηση δανείων, την ανάκτηση απαιτήσεων και γενικότερα τη διαχείριση των καταθέσεων των πολιτών θα χάσουν κάθε κίνητρο αποδοτικής εργασίας. Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος αναπλήρωσης των εισοδημάτων που θα χαθούν με αθέμιτα μέσα, δηλαδή εξάπλωσης της διαφθοράς στο τραπεζικό σύστημα, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα χαμηλά αμειβόμενα στελέχη και υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα