ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012

Με επιστολή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης ζητάει από τους υπουργούς την ολοκλήρωσης της  αξιολόγησης όλων των μονάδων μέχρι το τέλος έτους.

Την αναγκαιότητα της άμεσης συγκρότησης ομάδων αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο και στην κατάργηση των αντιπαραγωγικών μονάδων τους επισημαίνει στην επιστολή του προς όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης ο Αντώνης Μανιτάκης.

Πρόκειται

για συνέχεια της επιστολής του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης. Στην επιστολή του ο υπουργός επισημαίνει ότι η αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων πρέπει βάσει του προγραμματισμού να ολοκληρωθεί πάση θυσία πριν το τέλος του 2012.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σε συνέχεια της επιστολής του Πρωθυπουργού σχετικά με την επίσπευση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη σημασία της για την αναδιάρθρωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, επικοινωνώ μαζί σας για να σας γνωρίσω τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση του εξαιρετικά σημαντικού για την Πολιτεία μας στόχου.

Οι εξαιρετικές περιστάσεις που διέρχεται η χώρα, μας αναγκάζουν να προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να αποκτήσουμε μια οργανωμένη, αποδοτική και χρηστή Διοίκηση, που θα λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και θα προσφέρει αναβαθμισμένες και ταχύρυθμες υπηρεσίες στον Πολίτη.

Οι ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη των παραπάνω στόχων βασίζονται στην προεργασία που έχει ήδη γίνει με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και τη Γαλλική Κυβέρνηση με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας στο θέμα αυτό.

Η διαδικασία αρχίζει με την άμεση συγκρότηση ομάδων αξιολόγησης ανά Υπουργείο και καταλαμβάνει τις κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς του, σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 424/2011 (ΦΕΚ Α’ 226). Κάθε ομάδα αναλαμβάνει την αξιολόγηση όλων των Διοικητικών Υπηρεσιών και ολοκληρώνει το έργο της με τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης στην οποία υποδεικνύονται οι καίριες θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται και οι νέες μέθοδοι εργασίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων πολιτικών και των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών. Η ομάδα αξιολόγησης μπορεί να προτείνει αν είναι αναγκαίο περισσότερες εναλλακτικές λύσεις και να αξιολογήσει περιττές ή αδρανείς υπηρεσίες ή υπηρεσίες υπό συγχώνευση ή κατάργηση. Καταλήγει με τη σύνταξη νέων οργανογραμμάτων για κάθε Υπουργείο ή Οργανισμό.

Προκειμένου η προσπάθεια μας να έχει επιτυχία, οφείλουμε να προχωρήσουμε με τόλμη, να αναζητήσουμε τα πραγματικά αίτια του διοικητικού ανορθολογισμού σε κάθε φορέα, να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα του προβλήματος. Δεν αρκούν πια επιφανειακές προσεγγίσεις που περιορίζονται σε «ανώδυνες» ανακατατάξεις. Κάθε τι παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε τι αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ του μηδενός. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή αυτονόητο. Η προ

Keywords
Τυχαία Θέματα