Μ. Κοππά: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μόνο μια μεγάλη αγορά

Ειδικότερα, η κ. Κοππά, παραπέμποντας στη σχετική συζήτηση που έχει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, για το θέμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να θέσει το ζήτημα στο ευρύτερό του πλαίσιο στην ερχόμενη σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Κοππά έδωσε τη συνέντευξη με την ιδιότητα της εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προοπτικές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας και με αφορμή την ψήφιση της αντίστοιχης έκθεσης από την Ολομέλεια

του Ε.Κ. στις 21 Νοεμβρίου.

Η ευρωβουλευτής παρουσιάζοντας την έκθεσή της (η οποία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) υπογράμμισε πως «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μόνο μια μεγάλη αγορά», καθώς ο κόσμος μας μεταβάλλεται ραγδαία και έρχεται αντιμέτωπος «με νέες απειλές και νέες προκλήσεις».

«Πέραν της αστάθειας που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή μας», είπε η κ. Κοππά, «υπάρχει η τρομοκρατία, οι απειλές στον κυβερνοχώρο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα».

Ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών, η κ. Κοππά υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια σχετίζεται με την καθημερινότητά μας με άλλον τρόπο», αναφερόμενη ενδεικτικά στα θέματα της ασφάλειας του διαδικτύου, της ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας των υποδομών.

Υποστηρίζοντας, εξάλλου, την ανάγκη εφαρμογής διατάξεων της συνθήκης της Λισσαβώνας, «που βρίσκονται εν υπνώσει (όπως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, ή η ρήτρα αλληλεγγύης)», η ευρωβουλευτής σημείωσε πως η Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε: να υιοθετήσει έναν Οδικό Χάρτη για θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, η υλοποίηση του οποίου θα αξιολογείται κάθε δύο χρόνια στο πλαίσιο μιας συνόδου Κορυφής. Να προτείνει τη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Άμυνας, που σήμερα δεν υπάρχει. Να προωθήσει αποφάσεις που θα ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, ο οποίος ήδη υλοποιεί 5 προγράμματα. Και τέλος, να προωθήσει τη συζήτηση σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, στο πλαίσιο της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Θαλάσσιας Στρατηγικής.

Η έκθεση συντάχτηκε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου που, μετά από πέντε χρόνια, θα είναι αφιερωμένο στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα