ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ 2,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης κατά την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» την απόδοση στους δήμους των 2,7 δισ. ευρώ από τους ΚΑΠ. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι δήμαρχοι οι οποίοι πραγματοποιούν έκτακτο συνέδριο με βασικό θέμα τα οικονομικά.

Λίγο πριν τις 15:00 ξεκίνησε τη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προκειμένου να διαμορφώσει τη πρόταση την οποία

θα ψηφίσουν οι σύνεδροι. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τα 2,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι το ελάχιστο ποσό για να καλύψουμε το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών», καθώς και ότι «η οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ποσό αυτό οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών, σε αναστολή υπηρεσιών σε κατάρρευση».

Ο κ. Ασκούνης έκανε λόγο για «ιστορικό συνέδριο», οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν τον θεσμό, την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επεσήμανε ακόμη πως η «κατάρρευση της Τ.Α. θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους». «Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη ρευστότητα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για να δικαιολογήσει την αρνητική απάντηση στη βασική διεκδίκηση των δήμων της χώρας για άμεση οικονομική στήριξή τους, μετά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι πόροι τους, ώστε να μην οδηγηθούν σε στάση πληρωμών από τον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πάντως ότι θα δοθούν νωρίτερα και άμεσα στους δήμους 35 εκατ. ευρώ από τα 214 εκατ. ευρώ της τέταρτης δόσης των παρακρατηθέντων, ενώ σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα καταβληθεί το σύνολο του ποσού, 299 εκ.ευρώ, μέρος του οποίου μάλιστα ο υπουργός προέτρεψε τους αιρετούς να το χρησιμοποιήσουν και για λειτουργικές δαπάνες.

Για τους παιδικούς σταθμούς ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται και ο ιδιωτικός τομέας για την οικονομική στήριξη του προγράμματος, εκτός της επιπλέον χρηματοδότησης που θα κάνει το υπουργείο Εργασίας, 20 εκ. ευρώ, και την εξοικονόμηση άλλων 32 εκατ. Ευρώ από την μείωση του κόστους ανά παιδί.

Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου θα συμβάλλει με το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ και έτσι θα διασφαλιστεί η φιλοξενία 3.000 παιδιών επιπλέον στους παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο 17.000 παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις θα παραμείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Διαβάστε επίσης: ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα