Λόγια και συμβουλές ζωής από τη Μάγια Αγγέλου

16:25 8/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Εξέχοντες πολιτικοί και διασημότητες από όλους τους χώρους απέτισαν ύστατο φόρο τιμής χθες Σάββατο στη Μάγια Αγγέλου, την Αμερικανίδα μυθιστοριογράφο, ποιήτρια και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κηδεύτηκε στο Γουίνστον Σέιλεμ της Βόρειας Καρολίνας.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα και η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια talk show Όπρα Γουίνφρεϊ ήταν εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Αγγέλου, η οποία

πέθανε στις 28 Μαΐου σε ηλικία 86 ετών. Η Γουίνφρεϊ ανέφερε ότι η Μάγια Αγγέλου ήταν σαν μητέρα της και την καθοδήγησε να υπομένει την κριτική και την κακή δημοσιότητα. Ο Κλίντον θυμήθηκε ότι της διάβασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και όταν τη ρώτησε αν ήταν αρκετά υγιής για να είναι έξω η Αγγέλου του απάντησε: «Ότι είμαι σε αναπηρική καρέκλα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να είμαι έξω». Με τον Μπιλ Κλίντον η Αγγέλου είχε μια ιδιαίτερη σχέση καθώς ήταν αυτή που διάβασε ένα από τα ποιήματά της στην τελετή ορκωμοσίας του τότε αμερικανού προέδρου το 1993.

Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις σπουδαιότερες κουβέντες της, όπως δημοσιεύτηκαν στο Business Insider:

1. "Επιτυχία είναι να σου αρέσει ο εαυτός σου, αυτό που κάνεις και ο τρόπος που το κάνεις".

2. "Το θάρρος είναι η σημαντικότερη από όλες τις αρετές. Χωρίς θάρρος, δεν μπορείτε να ασκήσετε με συνέπεια καμία από τις άλλες αρετές".

3. "Μου αρέσει να βλέπω ένα νεαρό κορίτσι να βγαίνει έξω και να αρπάζει τον κόσμο από τις ταμπέλες. Η ζωή είναι μια σκύλα. Πρέπει να βγεις εκεί έξω και να τσακίσεις τα πάντα".

4. "Να ελπίζετε για το καλύτερο, να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο και να εκπλήσσεστε από οτιδήποτε υπάρχει ανάμεσα".

5. "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία, από το να κουβαλάς μέσα σου μια ανείπωτη ιστορία".

6. "Αν δε σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δε μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τη στάση σου απέναντι σε αυτό. Μην παραπονιέσαι".

7. "Δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που δεν αγαπούν τον εαυτό τους, κι όμως μου λένε “Σ’ αγαπώ”. Υπάρχει ένα αφρικανικό ρητό που λέει το εξής: Να είσαι προσεκτικός, όταν ένας γυμνός σου προσφέρει ένα πουκάμισο".

8. "Έχω μάθει ότι οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τι έχεις πει και τι έχεις κάνει, όμως δε θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν".

9. "Μπορείτε να γίνετε πραγματικά ολοκληρωμένοι μόνο κάνοντας κάτι που αγαπάτε. Να μην είναι ο στόχος σας τα χρήματα. Αντίθετα, κυνηγήστε τα πράγματα που αγαπάτε και κάνετέ τα τόσο καλά, ώστε οι άνθρωποι να μη μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από πάνω σας".

10. "Αν παίρνετε, να δίνετε. Αν μαθαίνετε, να διδάσκετε".

11. "Γίνε το ουράνιο τόξο στα σύννεφα κάποιου άλλου".

12. "Όλο μου το έργο, η ζωή μου, όσα κάνω είναι για την επιβίωση, όχι για τη γυμνή, απαίσια, επίπονη επιβίωση, αλλά για μια επιβίωση με χάρη και πίστη. Κανείς μπορεί να βρει μπροστά του πολλές ήττες, όμως δεν πρέπει να ηττηθεί".

13. "Είμαι ευγνώμων που έχω αγαπηθεί, που αγαπιέμαι και που μπορώ να αγαπώ, γιατί η αγάπη απελευθερώνει. Δεν συγκρατεί, αυτό είναι ο εγωισμός. Η αγάπη απελευθερώνει. Δε δεσμεύει. Η αγάπη λέει “σ’αγαπώ”. Σ’ αγαπώ ακόμη κι αν είσαι στην Κίνα. Σ’ αγαπώ ακόμη κι αν είσαι στην άκρη της πόλης,. Σ’ αγαπώ ακόμη κι αν είσαι στο Χάρλεμ. Σ’ αγαπώ. Θα ήθελα να είμαι κοντά σου. Θα ήθελα να είμαι στην αγκαλιά σου. Θα ήθελα να ακούσω τη φωνή σου στο αυτί μου. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό τώρα, γι’ αυτό και σ’ αγαπώ. Φύγε".

14. "Μπορεί να με πυροβολήσεις με τα λόγια σου, να με κόψεις με τα μάτια σου, να με σκοτώσεις με το μίσος σου, όμως και πάλι σαν αερικό θα σηκωθώ".

Keywords
Τυχαία Θέματα