Λεφτά υπάρχουν… αλλά για λίγους

06:56 9/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Αμοιβές κληρικών: Ετήσια δαπάνη 185 εκατ. ευρώ. Αμοιβές συλλογικών οργάνων: Σχεδόν 8,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Αποζημίωση βουλευτών για συμμετοχή στα τμήματα διακοπών της Βουλής: Περίπου 3 εκατ. ευρώ. Υπάλληλοι αποσπασμένοι στους βουλευτές: Κοστίζουν σχεδόν 19 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αντιμισθία συνεργατών βουλευτών: Άλλα 11 εκατ. ευρώ ετησίως. Κανάλι της Βουλής: 3 εκατ. τον χρόνο. Μέλη

της Κυβέρνησης: Σχεδόν 4,3 εκατ. ευρώ. Συντάξεις πρώην Πρωθυπουργών: Επίσης, 4,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμβουλοι υπουργών: Μας κοστίζουν περίπου 17,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Μετακλητοί υπάλληλοι: Καταβάλλονται 61,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Συνολικά κόστη που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ανάμεσα στα μέτρα που είχαν προταθεί σε περιόδους που συντάσσονταν τα προηγούμενα μνημόνια ήταν η δραστική περικοπή των συγκεκριμένων δαπανών με προτάσεις όπως η μείωση στο μισό των μισθών των κληρικών ή η μείωση των συμβούλων των υπουργών και των δημάρχων στους 10 από τον απεριόριστο αριθμό που υπάρχει σήμερα ή το «πλαφόν» σε καύσιμα των οχημάτων του βουλευτών, σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή αεροπορικά εισιτήρια. Τα μέτρα αυτά ουδέποτε θεσμοθετήθηκαν και οι σχετικές εισηγήσεις έμειναν να «αραχνιάζουν» στα συρτάρια.

Σε μια περίοδο που η τρόικα φέρετε να «εκβιάζει» με e-mail για «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες ή μιλά για ανάγκη περικοπής των εφάπαξ και των επικουρικών, σε μια εποχή που επενδυτές φέρονται –αν και θέλουν- να αποφεύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα λόγω πιθανών …κοινωνικών αναταραχών, ίσως ήρθε η ώρα οι ίδιοι οι πολιτικοί να δώσουν το παράδειγμα και να ανασύρουν από το σεντούκι αυτά τα μέτρα.

Έτσι, θα επιτύχουν με «ένα σμπάρο – δυο τρυγόνια»: Και θα περικόψουν ποσά που ενδεχομένως θα τους ζητηθούν από μισθωτούς και συνταξιούχους και ίσως καταφέρουν ως ένα βαθμό να κερδίσουν και την αποδοχή των πολιτών… εξασφαλίζοντας μια σχετική ηρεμία.. πολυπόθητη για τους ξένους επενδυτές.

Αλλά, έχουν τα «κότσια» να στερήσουν προνόμια από τους ίδιους τους, τους εαυτούς;

Keywords
Τυχαία Θέματα