ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η BANKIA

Σε παρέμβαση προχώρησε η κυβέρνηση της Ισπανίας με σκοπό να σώσει την τράπεζα Bankia (μαζί και το τραπεζικό σύστημα της χώρας), «χορηγώντας» 19 δισ. ευρώ, προκειμένου να ξεπεραστεί το έλλειμμα από τοξικά στεγαστικά δάνεια.

«Θα ζητήσουμε από το Ταμείο Frob το οποίο παρέχει τις κρατικές επιχορηγήσεις στις τράπεζες να ενισχύσει τον κρατικό “στρατηγικό” μέτοχο, με την επωνυμία BFA, συνολικά με το ποσό των 19 δισεκ. ευρώ». Από

αυτά τα 12 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Bankia», γράφει το σημερινό ανακοινωθέν του διοικητικού συμβουλίου της ισπανικής τράπεζας. Σημειωτέον ότι το ισπανικό δημόσιο έχει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της Bankia.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η κυβερνητική παρέμβαση για την διάσωση της τράπεζας Bankia δεν θα αναγκάσει τη Μαδρίτη να αναζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην Ε.Ε. Να θυμίσουμε ότι Bankia δέχτηκε βαριά πλήγματα και μάλιστα πολύ περισσότερο από άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ισπανίας μετά την κρίση στον τομέα των στεγαστικών δανείων.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ο τρόπος που θα αποπληρωθεί το κρατικό δάνειο. Ανώτερος οικονομολόγος της Βρετανικής τράπεζας Standard Chartered δήλωσε ότι ενδεχομένως το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης να χορηγήσει τα χρήματα για την αποπληρωμή του δανείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα