Κυβέρνηση-τρόικα: Ανοίγει αντί να κλείνει το χάσμα

07:16 3/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το Eurogoup, έλεγε στις 3 τα ξημερώματα κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης: Ξεκαθάρισε- μετά τις εξαντλητικές κατ’ αυτόν διαπραγματεύσεις-, ότι «έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις» (ειδικά για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αναδεικνύεται σε πρώτιστο ζήτημα των συζητήσεων με την τρόικα). Πρόσθεσε δε, ότι «είναι ζόρικα τα πράγματα. Έχουμε πολύ

δρόμο ακόμα. Το προσπαθούμε έως και τη Δευτέρα (σ.σ. τη συνεδρίαση του Eurogroup για την έγκριση της δόσης) να κλείσουμε συμφωνία».

Από την πλευρά του, έτερος υπουργός, καταδείκνυε ως επιπρόσθετα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα τριών ακόμη υπουργείων, και ειδικότερα, του Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διαθεσιμότητα- απολύσεις), του Υγείας (διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και του Εργασίας (αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς).

Εκεί που καταγράφεται ακόμη μεγάλη απόσταση, είναι:

-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων. «Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

-Για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας, που ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων. Ενώ, για τα τουριστικά ακίνητα, το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει στο υπουργείο Τουρισμού.

-Για το ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.

-Ως προς την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, υπάρχει μεν συμφωνία για τον νόμο πλαίσιο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία), αλλά όλα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους.

Θέμα υπάρχει όμως και με το δημόσιο τομέα και κυρίως το «κομμάτι» των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων. «Εμμένουμε στις θέσεις μας. Δεν έχει κλείσει τίποτα. Θα ξανασυναντηθούμε» ανέφερε τα μεσάνυχτα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε τα εξής αναφορικά με τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «έχουμε φθάσει στους 21.000 διαθέσιμους από τους 25.000 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε μέχρι να κλείσει ο έλεγχος (άτυπος στόχος έως το τέλος Μαρτίου). Λείπουν 4.000 που πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι δύσκολο να υπάρξει άλλη δεξαμενή αυτή τη στιγμή, λόγω περιορισμένου χρόνου. Άρα πρέπει να έρθουν από το Εσωτερικών. Δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα τεθεί έως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση κάποια δόσης το θέμα της διαθεσιμότητας. Υπάρχει πιθανότητα. Η τρόικα ζητάει αριθμητικό στόχο διαθεσιμότητας για το 2014. Προβλέπεται στο Μνημόνιο ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά δεν υπάρχει νούμερο. Αυτό συζητούν τώρα. Επίσης, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αποσυνδέσει την διαθεσιμότητα από τις απολύσεις από εδώ και στο εξής. Στις απολύσεις είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Έχουν γίνει 3.600 το 2013 και απομένουν 11.400 το 2014. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η τρόικα θα δεχτεί ως απολύσεις τις 1.600 προσωρινές διαταγές (απολυμένοι που επέστρεψαν στις θέσεις τους), οι οποίες εκτιμάται ότι όταν τελειώσει η διαδικασία θα ξεπεράσουν τις 2.000».

Αγκάθι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και κυρίως οι αντιρρήσεις που εκφράζει η τρόικα για τη διανομή του σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις.

Πριν την σύσκεψη με την τρόικα πραγματοποιήθηκε μίνι υπουργικό συμβούλιο στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν ως «δύσκολες» τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ευελπιστούν σε μια «κατ” αρχήν συμφωνία», βάσει της οποίας θα υπάρξει πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου για την έγκριση της δόσης.

Στη συνέχεια, η δόση αναμένεται να εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα