ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ(;) ΛΑΪΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Νέα δεδομένα στα μετεκλογικά σενάρια δημιούργησε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως δε θα έλεγε «όχι» σε περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδιναν ψήφο ανοχής ή στήριξης σε ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς. «Ήπια» αντίδραση από το κόμμα Καμμένου, επίθεση από ΝΔ

και ΠΑΣΟΚ.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρότι η σχετική συζήτηση περί κυβέρνησης της Αριστεράς είναι εξαιρετικά απίθανο να ευοδωθεί, αφού ο εκλογικός νόμος δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα (άρα το τρίτο κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ούτε αν πάρει τη στήριξη των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής), μία αποστροφή του λόγου του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο site tvxs.gr προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Συγκεκριμένα, μιλώντας για «ιστορικές στιγμές» και θέτοντας ως στόχο την κυβέρνηση της Αριστεράς πάση θυσία, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί  ότι αν ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα, θα ήταν καλοδεχούμενες και οι ψήφοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Εάν εμείς, ως Αριστερά, καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε, συνεχίστε με το Μνημόνιο όλοι οι υπόλοιποι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που επανέλαβε την πρότασή του για ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς.

Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξή του, δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί ως πρωθυπουργός η Αλέκα Παπαρήγα, ακόμη κι αν τρίτο κόμμα αναδειχθεί από τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ποιος θα προταθεί για πρωθυπουργός αν το κόμμα του πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «εμείς δε βάζουμε τέτοιου είδους προϋποθέσεις. Άμα η Αλέκα θέλει να γίνει πρωθυπουργός, ας γίνει πρωθυπουργός. Εμάς μας ενδιαφέρει το ποιά θα είναι η γραμμή, ποιά θα είναι η κατεύθυνση, ποιό θα είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Οργίλη αντίδραση από ΝΔ

Το «άνοιγμα» Τσίπρα προς τον Πάνο Καμμένο πυροδότησε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία, σε non paper που εξέδωσε, σημείωσε ότι «οι μάσκες έπεσαν» και πρόσθεσε ότι «αποκαλύφθηκε η συμφωνία Καμμένου-Τσίπρα». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες το βράδυ, μιλώντας στη Σπάρτη και ο Αντώνης Σαμαράς, που κατηγόρησε τον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι «τα έχει βρει με τον κ. Τσίπρα».
Με ειρωνεία αντιμετώπισε τη συνέντευξη Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ, με την πορτ παρόλ της Ιπποκράτους, Φώφη Γεννηματά, να σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο ”άλμα” και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο, για να κυβερνήσει την χώρα. Άρα, οι Έλληνες ξέρουν τι έχουν μπροστά τους και μπορούν να διαλέξουν».

«Χλιαρή» διάψευση από Καμμένο

Την ίδια στιγμή, πολύ ήπια ήταν η αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με ανακοίνωσή του, το κόμμα του Πάνου Καμμένου σημείωσε πως «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν κάνουν παρασκηνιακές συμφωνίες». Μ’ άλλα λόγια, αντί να απαντήσει στα  όσα είπε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απάντησε στο… non paper της ΝΔ και

Keywords
Τυχαία Θέματα