Κρίσιμες ώρες για τη Συρία

Η Ουάσιγκτον εξετάζει τις πιθανές επιλογές αντίδρασής της στην πιθανολογούμενη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον πολιτών.

Την ίδια ώρα εκτιμάται πως η πιθανότητα ενός αποφασιστικού πλήγματος στη Δαμασκό φαίνεται να απομακρύνεται μετά την άρνηση της βουλής της Βρετανίας η χώρα να συνδράμει τις ΗΠΑ συμμετέχοντας σε μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση.

Πάντως ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ώρες

το μη απόρρητο μέρος της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών που αφορά την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Πρόθυμη» μόνο η Γαλλία

Μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μία πολεμική επιχείρηση οι ΗΠΑ θα περιοριστούν στη γαλλική συνδρομή.

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ενισχύουν αδιάκοπα τις δυνάμεις τους κοντά στις συριακές ακτές. Έχουν αναπτύξει στην περιοχή πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ, ικανούς για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των στρατηγικής σημασίας υποδομών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ή για να πλήξουν στρατιωτικές αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά.

Το USS Stout βρίσκεται καθ’ οδόν προκειμένου να ενωθεί στον αμερικανικό στόλο στην περιοχή που αποτελείται από τα αντιτορπιλικά Mahan, Ramage, Barry και Gravely, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει πόσους πυραύλους Τόμαχοκ διαθέτει το καθένα από τα πλοία αυτά, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στους 40.

Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δύο αεροπορικές βάσεις που διαθέτει στην Τουρκία, στη Σμύρνη και στο Ιντσιρλίκ.
Επιπροσθέτως, πολλά σκάφη του 26ου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ τα αεροπλανοφόρα Truman και Nimitz πλέουν στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό.

Η Γαλλία, έχει στη Μεσόγειο ελικοπτεροφόρες φρεγάτες ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο λιμάνι της Τουλόν. Το Παρίσι έχει επίσης πολεμικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί (επτά Mirage 2000) και στο Άμπου Ντάμπι (έξι Rafale).

Και η Τουρκία

Η Τουρκία, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρητικά θα ήταν δυνατόν να διαθέσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της, δηλαδή 510.000 άνδρες και 354 μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως αμερικανικά F-16. Στα σύνορά της με τη Συρία έχουν αναπτυχθεί αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot που παρείχαν οι αμερικανικές, οι γερμανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσουν το τουρκικό έδαφος από συριακούς πυραύλους.
Η συμμετοχή των χωρών του Κόλπου εκτιμάται ότι θα είναι απολύτως περιορισμένη παρέχοντας μόνο πολιτική υποστήριξη.

Συρία: Είμαστε έτοιμοι να σας αντιμετωπίσουμε

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ δήλωσε ότι, ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης και ότι θα απαντήσει αποφασιστικά, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Ο Αλ Φράιτζ έκανε την δήλωση αυτή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Ντεγάν.

Την ίδια ώρα η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για θέματα αφοπλισμού Άγγελα Κάνε αναχώρησε από την Δαμασκό, καθώς οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την τρίτη ημέρα των επιθεωρήσεών τους σε περιοχές στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, όπως δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στη Βηρυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα