Κούβα:Οι Αμερικανοί μας κλέβουν τα Cohiba

22:20 1/4/2013 - Πηγή: Matrix24

«Η επονείδιστη κλοπή κουβανικών ονομασιών προϊόντων από τις ΗΠΑ εξακολουθεί να γίνεται αποδεκτή από τις ομοσπονδιακές αρχές της χώρας αυτής», αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της κουβανικής ιστοσελίδας Cubadebate, που πρόσκειται στις αρχές της χώρας, υπενθυμίζοντας συνάμα πως το πρόβλημα με τα πούρα έρχεται να προστεθεί σε μια αντίστοιχη περίπτωση που αφορά το ρούμι.

Σύμφωνα με το επίσημο όργανο του κόμματος Γκράνμα, η Επιτροπή κρίσεων και εφέσεων εμπορικών ονομασιών των ΗΠΑ

«έκρινε την περασμένη εβδομάδα πως η εταιρεία General Cigar δύναται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία Cohiba για τα πούρα που πωλεί εντός των ΗΠΑ εξαιτίας του εμπάργκο» που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον εναντίον της Κούβας από το 1962, καθώς αυτή «δεν έχει τη νομική δικαιοδοσία να προσφύγει στις αρχές της χώρας αυτής υπέρ της διακριτικής ονομασίας Cohiba».

Η κουβανική επιχείρηση Cubatabaco διαθέτει στην παγκόσμια αγορά τα πούρα Cohiba, που δημιουργήθηκε το 1966 και καθιερώθηκε το 1969, ενώ η General Tabaco, που έχει την έδρα της στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και αποτελεί θυγατρική της σουηδικής Swedish Match από το 2005, διαθέτει από το 1978 τα δικά της Cohiba, που κατασκευάζονται στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Γκράνμα υπενθυμίζει πως «με παρόμοιο πρόσχημα» η αμερικανική δικαιοσύνη επέτρεψε «την κλοπή του διάσημο κουβανικού ρουμιού Habana Club από την εταιρεία Bacardi».

Η Bacardi, που είχε ιδρυθεί το 1862 στην Κούβα, αλλά εθνικοποιήθηκε στη δεκαετία του ’60 μετά την επανάσταση, παρήγαγε στο Πουέρτο Ρίκο το ρούμι με την ονομασία Habana Club. Η εταιρεία κέρδισε το 2012 μία μακρά δικαστική διαμάχη για την κυριότητα της εμπορικής ονομασίας, της οποίας τα κουβανικά προϊόντα διατίθενται στον υπόλοιπο κόσμο από τον όμιλο Pernod Ricard.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα