Κουτσούμπας: Στην εξουσία πρέπει να βρεθεί η Λαϊκή Συμμαχία

09:04 4/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι θεμελιώδεις προτεραιότητες μιας τέτοιας εξουσίας είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ώστε η χώρα να μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά και προς όφελος του λαού την οικονομία της, η αποδέσμευση από την Ε.Ε. και η μονομερής διαγραφή του χρέους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι με λαϊκή εξουσία η πολιτική αυτή δεν θα είναι χρεωκοπία. Ανέφερε ότι η οικονομική κρίση συνέβη με την Ελλάδα εντός καπιταλιστικού

συστήματος και επισήμανε ότι τα δάνεια δεν συνιστούν βοήθεια προς τον ελληνικό λαό, αλλά οδεύουν προς στήριξη των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε αν ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε από το Καστελόριζο, μονομερή διαγραφή του χρέους, είπε ότι αυτό θα συνιστούσε χρεωκοπία, τονίζοντας ότι μια τέτοια υπόθεση, προσομοιάζει με σημερινές προτάσεις περί εξόδου από το ευρώ, χωρίς αποδέσμευση από την Ε.Ε. και κυρίως χωρίς τα εργαλεία της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων και του παραγόμενου πλούτου από την λαϊκή εξουσία.

Τόνισε, δε ότι με λαϊκή εξουσία και με τις προϋποθέσεις που προτείνει, η χώρα θα είναι σε θέση να συνάψει αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με διάφορες χώρες, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα αυτά προϋποθέτουν σύγκρουση και λαϊκή εξέγερση με τον λαό αποφασισμένο να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα έχομε συνεχώς κρίσεις με την επόμενη να είναι χειρότερη γιατί θα είναι κρίση συγχρονισμένη που αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε πόλεμο και αυτά είναι που πρέπει να προλάβομε.

Ερωτηθείς αν ταυτίζει την ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά έχουν συγκλίσεις σε στρατηγικά ζητήματα, όπως η παραμονή εντός των τειχών της Ε.Ε., ενώ και τα μίγματα διαχείρισης της κρίσης που προτείνουν σε κάθε περίπτωση οδηγούν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι υπό κατοχή, είπε ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνώντες δεν είναι υπό κατοχή, προσθέτοντας ότι όταν λες κατοχή εννοείς ότι παλεύεις να φύγεις από την Τρόικα, τα Μνημόνια και την Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή τα δύο από τα τρία μέλη της Τρόικας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν, δηλαδή η Ε.Ε. «Όταν παραμένεις εντός των τειχών της ΕΕ και μιλάς για κατοχή, ποιος κοροϊδεύει ποιόν» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει κάποια υποψηφιότητα, καθώς δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά ενός θεσμού που επικυρώνει αντιλαϊκούς νόμους.

Κληθείς να απαντήσει αν το ΚΚΕ θα γίνει μαχητικότερη αντιπολίτευση, είπε ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί με ουσιαστική συζήτηση και συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων. Πρόσθεσε δε, ότι το ΠΑΜΕ πρωτοστάτησε στην οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Ερωτηθείς γιατί παρότι το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται στις προβλέψεις του, δεν υπερψηφίζεται από τον λαό και μάλιστα γιατί σε λαϊκές γειτονιές έχει υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή, είπε ότι παρά τις δυσκολίες το ΚΚΕ έχει ακράδαντη εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους ότι μπορούν να αξιοποιήσουν σωστά την πείρα τους.

Χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή και «όλες τις φασιστικές ομάδες γέννημα-θρέμμα του συστήματος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε και πως διαμορφώνεται το κλίμα και από πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ που έχουν ευθύνες για την Χρυσή Αυγή».

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην θέση της χώρας διεθνώς με λαϊκή εξουσία, αλλά και για το όνομα της ΠΓΔΜ και της ΑΟΖ, ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν προστάτευσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ούτε και με την κρίση των Ιμίων, ούτε και στην Κύπρο.

Για την ΠΓΔΜ είπε ότι το κύριο δεν ήταν το όνομα, γιατί λύσεις υπήρχαν, αλλά το ΚΚΕ από το 1991 είχε επισημάνει ότι το κύριο ήταν η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος με τις αλυτρωτικές αναφορές, καθώς η άρχουσα τάξη των Σκοπίων μαζί με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Γερμανία μπορούσαν βάσει και αυτών να αναπτύξουν αλυτρωτικές βλέψεις.

Αναφορικά με την ΑΟΖ είπε ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη και την επιθετικότητα της δεύτερης, αλλά εμπλέκονται και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. «Εδώ μοιράζονται φιλέτα, και η άρχουσα τάξη εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα» επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είπε ότι το ΚΚΕ έχει μελετήσει πολύ σοβαρά την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες ενώ στην παρατήρηση ότι το ΚΚΕ δεν έχει ασκήσει κριτική ούτε στην περίοδο Στάλιν, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ήταν μια περίοδος που με την τιτάνια προσπάθεια ενός λαού, η ΕΣΣΔ μεγαλούργησε, μια περίοδος που η ΕΣΣΔ ετέθη επικεφαλής της αντιφασιστικής νίκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για «εργοδοτικές αυθαιρεσίες στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ», είπε ότι ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» δεν είναι οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση που επιδιώκει το κέρδος και διευκρίνισε ότι ο νόμος επιβάλλει να έχουν την μορφή εταιρείας. Πρόσθεσε ότι η πηγή χρηματοδότησης του κόμματος προέρχεται από τις συνδρομές των μελών του και την οικονομική ενίσχυση των οπαδών του, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος ξέρουν που εργάζονται εθελοντικά και τόνισε ότι «σε συνθήκες κρίσης δεν μπορεί ο ένας να παίρνει την σύμβαση και ο άλλος τίποτα, αν δεν υπάρχουν χρήματα, πρώτος εγώ δεν θα πάρω μισθό».

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας δεσμεύθηκε δημόσια, όπως ανέφερε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι τα δεδουλευμένα, οι αποζημιώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον «Ριζοσπάστη» και όσων αποχώρησαν από την εφημερίδα θα καταβληθούν στο ακέραιο.

Ερωτηθείς για το «που βρίσκεται ο Νίκος Μπογιόπουλος», είπε ότι ο ίδιος ο δημοσιογράφος είναι μέλος του ΚΚΕ και έχει απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα από τον «Ριζοσπάστη», προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στην εφημερίδα του ΚΚΕ οφείλονται στην μείωση των σελίδων. Ανέφερε δε, επιπροσθέτως, ότι υπάρχουν και ζητήματα τα οποία αφορούν τα μέλη του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα