Σεισμόπληκτη περιοχή η Κεφαλονιά – Στα όρια της αντοχής οι κάτοικοι

08:48 4/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Σήμερα η Κεφαλονιά κηρύσσεται σεισμόπληκτη περιοχή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ επισήμανε ότι «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης

των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Το υπουργείο Υποδομών, εξήγησε ο γγ Δημοσίων Έργων, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δύσκολη νύχτα

Σκηνές στήθηκαν από τους στρατιώτες που μετέχουν στο σχέδιο «Δευκαλίων» όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες έκανα ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων της Κεφαλονιάς.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκατασταθεί στα αυτοκίνητά τους, ενώ διατέθηκαν και δέκα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως αποφασίστηκε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ληξούρι. Οι καιρικές συνθήκες στο νησί παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μετασεισμοί δεν άφησαν τους κατοίκους να ηρεμήσουν, οι οποίοι πλέον ζουν με τρόμο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Ηλικιωμένοι, από το ετοιμόρροπο γηροκομείο, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο κλειστό γυμναστήριο κάτω από αντίξοες συνθήκες, και τσουχτερό κρύο. Επίσης, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για άλλο ένα βράδυ γέμισε με σεισμόπληκτους, που δεν είχαν που να περάσουν το βράδυ τους.

Αρκετές περιοχές είναι ακόμα χωρίς ρεύμα και νερό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φτάνουν στα όρια των αντοχών τους.

Ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με τον χρόνο για την ανακούφιση των πληγέντων, με προτεραιότητα τη σίτιση και τη στέγαση όσων δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους.

Κινητοποίηση για ανακούφιση των σεισμοπαθών

Σκηνές και τρόφιμα μεταφέρθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Ληξουρίου, ενώ ήδη έχουν στηθεί οι πρώτες σκηνές στο γήπεδο του Ληξουρίου για τους σεισμόπληκτους. Όλη την επιχείρηση συντονίζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος μαζί με αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο.

Εκτός από τις σκηνές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους πληγέντες από το σεισμό, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου – Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέπτεται το νησί, η εκκλησία θα είναι δίπλα στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφέροντας ζεστό φαγητό, νερό, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που πριν μια εβδομάδα περίπου αναγκάστηκαν να αφήσουν το γηροκομείο και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου. Ακόμη βρέθηκε και στο νοσοκομείο της περιοχής αλλά και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου μίλησε και έδωσε δύναμη στους σεισμοπαθείς που φιλοξενούνται στο πλοίο.

Σήμερα στο νησί θα βρεθούν, για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Keywords
Τυχαία Θέματα