«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΤΕ

Η εκκαθάριση παλαιών χρεών συνεταιριστικών οργανώσεων που δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν, περιλαμβάνεται στα θέματα που πρέπει να λύσει  η λύση ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Την κατάληξη σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ αναμένουν οι περισσότερες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο

θέμα του νέου νόμου και να προχωρήσουν τις μετατροπές τους σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.

Και ιδού γιατί: Με βάση τον πρόσφατο νόμο Σκανδαλίδη, η μετατροπή των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις συνοδεύεται υποχρεωτικά από σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού ή της νέας Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης που θα προκύψουν. Τα σχέδια αυτά συντάσσονται από εγνωσμένου κύρους ελεγκτικές εταιρείες και εγκρίνονται από την ενυπόθηκη τράπεζα με το μεγαλύτερο ύψος απαιτήσεων κατά της ΕΑΣ, η οποία, στη συντριπτική πλειοψηφία είναι η Αγροτική.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκπονείται, εφόσον τα αποδεχθούν εγγράφως πιστωτές των ΕΑΣ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των ανυπόθηκων δανειστών, δεσμεύει και το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους ΟΤΑ και τα λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πρακτικά, οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν εκ νέου τη δραστηριότητά τους με υγιές χαρτοφυλάκιο και τα επισφαλή δάνειά τους να διαγραφούν, εάν περάσουν στην «κακή» ΑΤΕ η οποία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι θα επιλεγεί το σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ που προβλέπει την ένταξη της Τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία να γίνει, κατά το πρότυπο της Proton Bank, χρήση του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για τις τράπεζες που προβλέπει διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Ουσιαστικά μόνο η «καλή», δηλαδή το βιώσιμο κομμάτι της θα στηριχθεί από το Ταμείο, ενώ η «κακή» (bad bank) θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Με βάση το σενάριο αυτό, σε συνδυασμό με το νόμο Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς, θα υπάρξει διαγραφή ή «κούρεμα» των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αυτό δηλαδή το κομμάτι των χρεών θα ενταχθεί στην «κακή» υπό εκκαθάριση τράπεζα που θα προκύψει από τη διαδικασία εξυγίανσης της ΑΤΕ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετούμενων οφειλών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) προς τις Τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες φτάνει στα 430 εκατ. Ευρώ. Από αυτά, περίπου 230 εκατ. Ευρώ αποτελούν οφειλές προς την ΑΤΕ.

Σημειωτέον ότι για το υπόλοιπο του δανεισμού τους οι Ενώσεις θα πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι μπορούν να το εξυπηρετήσουν. Και αυτό πρέπει να προβλέπεται στα σχέδια εξυγίανσης που θα εκπονήσουν. Η αναδιάρθρωση του δανεισμού θα πρέπει να γίνει, είτε με εκποίηση ακίνητης περιουσίας, είτε με καταβολή μετρητών από τους μεριδιούχους. Η πρώτη λύση θεωρείται εφαρμόσιμη και βιώσιμη για την πλειονότητα των

Keywords
Τυχαία Θέματα