Κορυφώνεται η αγωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Με στόχο να γεφυρωθεί η διάσταση απόψεων που υπάρχει στο θέμα του προϋπολογισμού 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθονται σήμερα στο τραπέζι συζητήσεων της συνόδου κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το κλίμα αναμένεται να είναι φορτισμένο καθώς υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο για τη διαμόρφωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές, αν αναλογιστεί κάποιος και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών τις τελευταίες ημέρες, με άλλους να ασκούν έντονη κριτική

και άλλους να απειλούν με βέτο.

Ενδεικτικές του πολεμικού κλίματος είναι η απειλή για βέτο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και η πρόταση χθες της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για νέα Σύνοδος Κορυφής στις αρχές του 2013, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, αν δεν επέλθει συμφωνία το διήμερο που ακολουθεί.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει συμβιβασμός κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σήμερα και αύριο.

Financial Times: Πιθανή έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού από τη Βρετανία

Σύμφωνα με του Financial Times οι ευρωπαϊκές αρχές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η Βρετανία θα συμφωνήσει στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις απειλές για βέτο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Λίγο πριν από την αυλαία της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, φέρεται πως έχουν καμφθεί οι ενστάσεις του κ.Κάμερον. Σύμφωνα ε το δημοσίευμα, είναι έτοιμος τελικά να δεχτεί τις δαπάνες των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό, την περίοδο 2014-2020.

Ο Κάμερον που τηρεί σκληρή στάση στην ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη πρόθεση του να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές δαπάνες στο επίπεδο του 2011- 886 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιμένει στο να μην αλλάξει η έκπτωση στη συμβολή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Η αίσθησή μας είναι ότι ο Κάμερον πέτυχε αυτό που ήθελε», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται στους FT.

Ευρωπαίοι ανώτατοι διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι η σύνοδος μπορεί να συνεχιστεί και το σαββατοκύριακο αν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Η εφημερίδα πάντως σημειώνει ότι οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ (Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία) έχουν ζητήσει περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες. Ιταλία και Πορτογαλία απείλησαν χθες Τετάρτη ότι θα μπλοκάρουν μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή για τις ίδιες.

BBC: Ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

«Η σύνοδος προϋπολογισμού της ΕΕ προσφέρει ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων» αναφέρει ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του BB

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορυφώνεται, ϋπολογισμό,koryfonetai, ypologismo