Κύμα φυγής ξένων τραπεζών

H Citibank ανακοίνωσε και επίσημα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια τον κλείσιμο καταστημάτων της, τον περιορισμό του προσωπικού τους αλλά και των δραστηριοτήτων της στην χώρα μας.

Παραμένει πλέον στην Ελλάδα με δίκτυο 21 καταστήματα, με παρουσία μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

με μια απόφαση που στηρίζεται, όπως επισημαίνει, στο σημερινό επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, που απαιτεί προσαρμοστικότητα, ευελιξία και αποφασιστικούς χειρισμούς, ώστε να επιτευχθεί εκλογίκευση του μεγέθους του δικτύου καταστημάτων της, επικεντρώνοντας την παρουσία της στους τομείς των επενδυτικών και καταθετικών προϊόντων και πιστωτικών καρτών και επενδύει σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής που διασφαλίζουν για τους πελάτες της άμεση πρόσβαση σε λογαριασμούς και δυνατότητα συναλλαγών ανά πάσα στιγμή. Τον Νοέμβριο του 2010 στο ξεκίνημα της κρίσης η Citibank  είχε ανακοινώσει την απόφαση της να κλείσει τα 31 από τα συνολικά 72 καταστήματα που λειτουργούσαν στην χώρα μας.

Σημειώνεται ότι στα μέσα της δεκαετίας, η Citibank είχε ανακοινώσει επίσημα μεγάλη επέκταση του δικτύου καταστημάτων της στην Ελλάδα με στόχο να ξεπεράσουν τα 100 καταστήματα, στρατηγική που άλλαξε λόγω αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο Ομίλου, που συνδέονται και με τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Ήταν η εποχή όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης τραπεζικών εργασιών σε βασικούς τομείς λιανικής τραπεζικής, όπως στην καταναλωτική και στην στεγαστική πίστη, έτρεχαν με ρυθμούς 25% και 30%, δημιουργώντας σημαντική κερδοφορία σε εγχώριος και ξένους τραπεζικούς ομίλους με παρουσία στην Ελλάδα.

Από την εγχώρια αγορά αποχωρεί και η Credit Agricole, ο μεγαλύτερος γαλλικός τραπεζικός όμιλος, καθώς έχει προχωρήσει σε τελική συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας. Η σχετική διαδικασία ενοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες του 2013. Η Credit Agricole πάντως με βάση τους επιμέρους όρους της συμφωνίας έχει την δυνατότητα να διατηρήσει ένα μικρό μειοψηφικό πακέτο στην νέα τράπεζα.

Επίσης μια ακόμη ισχυρή γαλλική τράπεζα, η Societe Generale, που ήρθε στην χώρα μας στην εποχή της μεγάλης ανάπτυξης το 2004, αποχωρεί από την ελληνική αγορά καθώς συμφώνησε με την Τράπεζα Πειραιώς, που αποκτά το συνολικό ποσοστό συμμετοχής (99,08%)  της γαλλικής τράπεζας στην μέχρι πρόσφατα θυγατρική της στην Ελλάδα Geniki Bank.

Στην χώρα μας παραμένει η HSBC Bank, από τους πλέον ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους σε διεθνές επίπεδο, περιορίζοντας όμως σταδιακά το δίκτυο καταστημάτων, από 22 που ήταν πριν περίπου 3 χρόνια σε 16 καταστήματα σήμερα. Και στην περίπτωση της HSBC, στις αρχές του 2007 είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι η Τράπεζα προτίθεται να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, μέσω αυτόνομης ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα εξεταζόταν και το ενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Αναφορικά με τις εξελίξεις που συνδέονται με την Millennium Bank, που διατηρεί μεγάλο δίκτυο 120 καταστημάτων, παρά τα πολλά σενάρια που βλ

Keywords
Τυχαία Θέματα