«ΚΟΛΛΗΣΕ» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

08:45 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλες δεν θα δώσει το πράσινο φως για τη συναλλαγή πριν την έκθεση της τρόικας για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας.

Νέα χρονική μετάθεση ή επ’ αόριστον αναβολή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης της Emporiki Bank από τον γαλλικό όμιλο της Credit Agricole σε εγχώρια τράπεζα.

Σύμφωνα

με πληροφορίες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλες η οποία εξετάζει τις προσφορές των τριών ενδιαφερομένων (Εθνική, Eurobank και Alpha Bank) χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών δημιουργώντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία γρήγορα.

Σημειώνεται ότι αρχικός στόχος της Creidit Agricole ήταν η σχετική απόφαση για την μεταβίβαση της Emporiki Bank να έχει ληφθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου. Αυτό όμως δεν έγινε και σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές του γαλλικού ομίλου επιδίωξη της διοίκησης ήταν να ολοκληρωθούν όλα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου κάτι όμως που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν, λόγω των καθυστερήσεων που δημιουργεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να έρθει μετά την αξιολόγηση της τρόικας η οποία θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό την ορατότητα αναφορικά με την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Σημειώνουν ότι στην περίπτωση, λιγότερο πιθανή με τα σημερινά δεδομένα, μιας αρνητικής αξιολόγησης που θα μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης οι επιπτώσεις θα είναι τόσο σημαντικές που μια τέτοια μεγάλη κίνηση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αντίθετα αν η αξιολόγηση είναι θετική (που φαίνεται ως το πιθανότερο σενάριο εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της) τότε το φάσμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη απομακρύνεται ουσιαστικά ο κίνδυνος της χώρας θα περιοριστεί δραστικά και η αποχώρηση της Credit Agricole από την Ελλάδα με την κεφαλαιακή ενίσχυση και εν συνεχεία μεταβίβαση της Emporiki Bank, ίσως δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη σκοπιμότητα μεταβίβασης της θυγατρικής της στην Ελλάδα, σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης από την τρόικα, δεδομένων των εξαιρετικά αυστηρών – δυσμενών για τους Γάλλους όρων που έχουν θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στελέχη εγχώριων τραπεζών θεωρούν εύλογο τον προβληματισμό ωστόσο εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι σημαντικά υψηλότερες από το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα