ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Βαθιές τομές στην αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά και στη μεταχείριση των χρηστών φέρνει ο νέος κώδικας που αφορά τις ναρκωτικές ουσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης

Για πρώτη φορά όποιος καταδικάζεται για εμπορία, ακόμα και αν εμφανίζεται ως χρήστης, δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει από το νόμο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά θα τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Το νομοσχέδιο που προωθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης (σωματικής και ψυχολογικής), αντί του εγκλεισμού στις κοινές συνθήκες της φυλακής.

2. Αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, αλλά με προσεκτικό διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.

3. Διάκριση και διαβάθμιση των σχετικών εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις.

4. Συστηματοποίηση των οργάνων σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης της πολιτικής κατά των ναρκωτικών, όπως είναι η Διϋπουργική Επιτροπή, ο Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους εμπόρους και τους χρήστες ναρκωτικών

Α. Ιδιαίτερα διακεκριμένες μορφές – Αυστηρότερο πλαίσιο για τους «μεγαλεμπόρους» ναρκωτικών (αρθ. 23).

Οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης (όπου δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειρισθεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ’ επάγγελμα) τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη) ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ.

Η διαφοροποίηση από την ισχύουσα ρύθμιση ως προς το ύψος της ποινής έγκειται α) στην ρητή απαγόρευση ηπιότερης αντιμετώπισης του εξαρτημένου δράστη αυτών των ιδιαίτερα διακεκριμένων εγκλημάτων, ο οποίος πλέον δεν θα έχει μειωμένο πλαίσιο ποινής, αλλά πλήρη ποινή και β) στην παροχή στον δικαστή της ευχέρειας να αποφύγει, κατά την επιμέτρηση, την εσχάτη των ποινών και να δύναται σε περιπτώσεις ελάσσονος απαξίας ή σε δράστες όχι ιδιαίτερα επικίνδυνους να επιβάλλει κάθειρξη από 10 μέχρι 20 έτη.

Β. Η διακίνηση ναρκωτικών ως βασικό έγκλημα (αρθ. 20).

Τυποποιείται ως βασικό έγκλημα η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη 5-20 ετών (αντί του 10-20 που ισχύει τώρα) και, σωρευτικά, με χρηματική ποινή. Διατηρούνται, με βελτιώσεις, οι ήδη προβλεπόμενες παρεπόμενες ποινές και μέτρα ασφαλείας (απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, δήμευση, απαγόρευση διαμονής).

Γ. Προνομιούχες μορφές (αρθ. 21).

Ως προνομιούχες παραλλαγές πλημμεληματικής βαρύτητας τυποποιούνται οι πράξεις διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών, η προμήθευση οικείου και το «κέρασμα», όταν γίνονται για κάλυψη ατομικών αναγκών (τώρα τιμωρούνται, ανάλογα με το χαρακτηρισμό της πράξης, με φυλ

Keywords