«Κόκκινη κάρτα» από τρόικα στο λάιτ σχέδιο του Φόρου Ακινήτων

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το «βραχυκύκλωμα» στις συνομιλίες που προκλήθηκε από τις νέες απαιτήσεις της τρόικα –απαιτήσεις που συζητήθηκαν ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Γιάννη Στουρνάρα- φέρνει σε δύσκολη την κυβέρνηση: Αυτή την φορά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και αλλαγής στάσης. Είναι ενδεικτικό πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ενημερώθηκε για τις

εξελίξεις από τον Αντώνη Σαμαρά τόνισε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω». Το Μαξίμου απέφευγε οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα κατά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, «ήταν άγριο από την πλευρά των δανειστών», όπως είπε κυβερνητική πηγή, καθώς οι ελεγκτές απέρριψαν μεγάλο «κομμάτι» των ελληνικών προτάσεων, σχετικά με τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, ενώ συνεχίζουν να αμφισβητούν το ύψος του δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Οι τεχνοκράτες όχι μόνο δεν έριξαν νερό στο κρασί τους, αλλά αντιθέτως έβγαλαν από τους χαρτοφύλακές τους «νέα φασούλια», κατά την έκφραση υψηλόβαθμου παράγοντα της οδού Νίκης.

Αφενός ανακίνησαν το ζήτημα των επιπλέον μειώσεων στις συντάξεις των ενστόλων και αφετέρου υποστήριξαν ότι το κενό που αφήνει το νέο σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων φθάνει τα 350-400 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για 250 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση είχε βάλει εδώ και μήνες «φρένο» στο νέο «ψαλίδισμα» των συντάξεων των αποστράτων, το οποίο είχε υπολογιστεί ότι θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό όφελος 250 εκατ. ευρώ και αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση. Επιπλέον, από την έναρξη του τρέχοντος γύρου διαπραγμάτευσης είχε τονίσει πως το μέτρο αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι και θα αναζητηθούν από αλλού οι αντίστοιχοι πόροι, θέση στην οποία η τρόικα δεν είχε μέχρι πρότινος αντιδράσει.

Στο πεδίο της φορολογία των ακινήτων, οι Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ εκτίμησαν πως το νέο σχέδιο που προέκυψε μετά τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θα αποφέρει περισσότερα από 2,50-2,55 δισ. ευρώ, άρα θα υπάρξει υστέρηση έναντι του στόχου (2,9 δισ. ευρώ) κατά 350-400 εκατ. ευρώ. «Υπήρξε φασούλι με τον φόρο ακινήτων», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, μετά το απογευματινό τετ-α-τετ του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τριμερούς. Είχε προηγηθεί άλλη μαραθώνια σύσκεψη με τη συμμετοχή όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η ελληνική πλευρά είχε αναγνωρίσει απόκλιση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και είχε προτείνει να καλυφθεί το ποσό αυτό από ισόποση περικοπή δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2014. Η τρόικα δεν αντέδρασε θετικά στο «ροκάνισμα» του ΠΔΕ, αλλά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το θέμα παραμένει υπό συζήτηση.

Μετά το άνοιγμα των προαναφερθέντων νέων μετώπων, το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα να κατατεθεί την Πέμπτη σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 χωρίς τις «ευλογίες» της τριμερούς. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τότε οι συσκέψεις θα είναι διαρκείς και η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι το επόμενο Eurogroup. «Πάμε για συμφωνία σε όλα ως την 9η Δεκεμβρίου. Είναι δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε», επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ θα αναχωρήσουν την Πέμπτη από την Αθήνα, για να επιστρέψουν τον Δεκέμβριο.

Εκτός από το δημοσιονομικό κενό του 2014, «αγκάθια» παραμένουν η απαίτηση να αντιμετωπιστεί και το δημοσιονομικό κενό του 2015, καθώς και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα