Κλίμακα- Ψυχική ευεξία για όλους- «Όχι» στον κοινωνικό αποκλεισμό

07:36 3/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Με κύριο άξονα τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η ΚΛΙΜΑΚΑ, αναπτύσσει δράσεις για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών και των επιπτώσεων του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς και άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, προγράμματα παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, ακόμη και διακρατικές συνεργασίες, αποστολές ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Κλίμακα διαθέτει:

9
Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ( 7 Οικοτροφεία, 1Ξενώνα, 1 Προστατευμένο Διαμέρισμα)3 Κέντρα Ημέρας1 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Α Κυκλάδων

μέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Σημαντικό επίτευγμα της Κλίμακας είναι η λειτουργία της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (τηλέφωνο 1018), που είναι η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και παρέμβασης στην κρίση για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Λειτουργεί με την υποστήριξη και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα, με αστική χρέωση.

Η Γραμμή στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους και ψυχιάτρους) που προσφέρουν:

Συμβουλευτική παρέμβαση σε κατάσταση κρίσης για την αποφυγή της αυτοκτονίαςΥποστήριξη σε άτομα που βιώνουν την απώλεια αγαπημένου προσώπου από αυτοκτονία ή ανησυχούν για κάποιο αγαπημένο τους πρόσωποΠαραπομπή στην Κλίμακα και σε άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παρακολούθηση από ειδικό θεραπευτήΕνημέρωση για ζητήματα ψυχικής υγείας

Απευθύνεται σε:

Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουνΑνθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόνΑνθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφοράΑνθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

Εθελοντισμός στην Κλίμακα

Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» αξιοποιεί το κοινωνικό κεφάλαιο που λέγεται εθελοντισμός παρέχοντας τη δυνατότητα σε ευαισθητοποιημένους πολίτες και εταιρείες να συμμετέχουν σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς μέσα από προγράμματα και υπηρεσίες.

Στην «ΚΛΙΜΑΚΑ», η προσφορά κοινωνικού έργου δεν απευθύνεται μόνο στις άμεσες υπηρεσίες προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αλλά επεκτείνεται και στην ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της..

Οι εθελοντές μας μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκεύματος, κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και ακαδημαϊκού υπόβαθρου που επιλέγουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο τους ή τη γνώση τους για τις κοινωφελείς δράσεις της «ΚΛΙΜΑΚΑ», σε εναρμόνιση με τις αρχές ,τους στόχους και τις τρέχουσες ανάγκες του φορέα.

Εθελοντισμό στην ΚΛΙΜΑΚΑ μπορούν να προσφέρουν:

Φοιτητές ή επαγγελματίες της υγείας – ψυχικής υγείας και των κοινωνικών επιστημών (ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, εργοθεραπευτές, κ.λ.π). Προτεραιότητα σε γνώστες χρήσης στατιστικών εργαλείων (SPSS κ.λ.π)Γνώστες: Η/Υ, κατασκευής και διαχείρισης social media / φωτογραφίας, video /κ.λ.πμεταφραστές – διερμηνείςγραφίστεςΤεχνικοί και συντηρητές κτιρίων (π.χ μπογιατζήδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κ.λ.π)Οδηγοί με δίπλωμα β΄κατηγορίας

Ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας για την κάλυψη αναγκών:

Εξεύρεση χορηγιών (fund raising)Δημιουργικής απασχόλησης (χειροποίητες κατασκευές, θεατρικά παιγνίδια, χορό κ.λ.π)γραμματειακή υποστήριξηςσυνοδείας (ΑμΕΑ ή άλλων εξυπηρετούμενων των υπηρεσιών μας ) σε υπηρεσίες υγείας, ψυχαγωγία κ.λ.π

Η εθελοντική εργασία, κατά περίπτωση, μπορεί να παρέχεται σε δομές της ΚΛΙΜΑΚΑ ή στο χώρο του εθελοντή.

Ιδιαίτερα, για άτομα που δυσκολεύονται στην μετακίνησή στους ή στην εργασία σε άλλο χώρο (π.χ Αμεα, άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα κ.λ.π) δίνεται η δυνατότητα παροχής εθελοντικής εργασίας αποκλειστικά από τον δικό τους χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη δράση της ΚΛΙΜΑΚΑ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.klimaka.org.gr/js/.

Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε εθελοντής, καλέστε στο 2103417162-3 και με e-mail στο alamanou@klimaka.org.gr, επισυνάπτοντας ένα βιογραφικό και τον τομέα στον οποίον επιθυμείτε να παρέχετε εθελοντική εργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα