«ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ

08:50 5/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Νέα συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κυβερνητικών εταίρων. Κρίσιμη η συνάντηση Σαμαρά με Τρόικα για το τελικό μίγμα των κυβερνητικών θέσεων.

Στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά αναμένεται να κλειδώσει το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η ανάγνωση των οποίων ξεκινά αύριο το απόγευμα στη Βουλή.

Χρύσανθος

Λαζαρίδης από τη Ν.Δ.,  Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημ. Αριστερά αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα (μετά τη χθεσινή δίωρη σύσκεψη) για την οριστικοποίηση των κυβερνητικών θέσεων ενόψει προγραμματικών και τρόικας. Ωστόσο, κρίσιμη αναμένεται να είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει μία πρώτη γεύση των προθέσεων που έχουν οι δανειστές της χώρας, εικόνα που αναμένεται να μεταφέρει και στους Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων οργανισμών προκειμένου να πείσει τους εκτός συνόρων παρατηρητές για τις προθέσεις της. Τα τρία κόμματα ομονοούν στην ανάγκη περιορισμού του Δημοσίου (συγχωνεύσεις, καταργήσεις ανενεργών ή αλληλοεπικαλυπτόμενων φορέων), αν και παραμένει άγνωστο επί του παρόντος που θα χαραχθεί η συμβιβαστική γραμμή σε μείζονα ζητήματα, όπως αυτό της εμπλοκής ιδιωτών στη ΔΕΗ.

Παράλληλα, τα τρία κόμματα επιδιώκουν την αποτροπή απόλυσης υπαλλήλων, προκρίνοντας αυστηρό όριο προσλήψεων (μία για κάθε δέκα αποχωρήσεις), απομάκρυνση συμβασιούχων αλλά και μετατάξεις, αντί της εφεδρείας. Παράπλευρος στόχος είναι η ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού από το φορολογικό βάρος, με τη ρύθμιση της καταβολής σε δόσεις, μέτρο όμως που θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό και, συνεπώς, για την υλοποίησή του απαιτείται η προηγούμενη έγκριση των δανειστών.

Παρά τις πληροφορίες για συμφωνία ως προς την αλλαγή στο νόμο Ραγκούση ή στα εκλογικά με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, τα επιτελεία των κομμάτων αρνούνταν χθες να επιβεβαιώσουν τις σχετικές συμφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι προγραμματικές της κυβέρνησης θα αποτελέσουν κρίσιμο τεστ για όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Και τούτο διότι είναι, προφανές, ότι ουδείς θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος…

Keywords
Τυχαία Θέματα