Κέντρο Ζωής-Υποστήριξε όσους ζουν με HIV/AIDS

Η προκατάληψη της κοινωνίας προς τους οροθετικούς αλλά και η περιθωριοποίησή τους πολλές φορές, καλά κρατεί. Η ρατσιστική προδιάθεση ενός μεγάλου συντηρητικού κομματιού της κοινωνίας εναντίον τους είναι δεδομένη. Ποιος λοιπόν μπορεί είναι ο ψυχισμός ενός οροθετικού, που καλείται να συνυπάρξει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα καλείται να δώσει τη μάχη για τη ζωή του; Για αυτά τα άτομα, υπάρχει το «Κέντρο Ζωής». Γιατί δεν πρέπει να νιώθουν και ΔΕΝ είναι μόνοι.

Το Κέντρο Ζωής είναι μία αναγνωρισμένη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1991 με την πρωτοβουλία

μίας ομάδας φίλων – στο μεγαλύτερο μέρος τους Αμερικανών – με κυρίαρχη φυσιογνωμία αυτή του Frank Olcvary, εμπνευστή και κινητήριο δύναμη του σωματείου αυτού.

Η ίδρυση του Κέντρου Ζωής έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία παρά το γεγονός ότι η επιδημία του AIDS ήταν ήδη διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, η πλειονότητα των Ελλήνων ελάχιστα γνώριζε για αυτήν, και οι οροθετικοί (φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS) ζούσαν σε ένα περιβάλλον απελπισίας, απομόνωσης, φόβου, πόνου και εγκατάλειψης.

Η μικρή ομάδα των εθελοντών που αποτελούσε τον πυρήνα του Κέντρου Ζωής στα αρχικά του βήματα, είχε σαν πρωταρχικό στόχο να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορούσε τα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό και τα οποία ζούσαν υπό άσχημες συνθήκες, τις περισσότερες φορές μάλιστα, εγκαταλελειμμένα από τις ίδιες τους τις οικογένειες. Μέσα από μεγάλες προσπάθειες, οι εθελοντές κατόρθωσαν σιγά-σιγά να μπουν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν οι οροθετικοί και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους προσφέροντας τους πάνω από όλα αγάπη και συντροφιά.

Με τη πάροδο του χρόνου, η μικρή εκείνη ομάδα των εθελοντών, απέκτησε καινούργια μέλη – τα περισσότερα τώρα πια Έλληνες-, μεγάλωσε και είναι πλέον μια μεγάλη οικογένεια από ανθρώπους που προσφέρουν αφιλοκερδώς και με ευσυνειδησία τις υπηρεσίες τους σε όλους αυτούς που άμεσα ή έμμεσα αντιμετωπίζουν το HIV ή/και το AIDS στη ζωή τους.

Το Κέντρο Ζωής σήμερα είναι μια οργάνωση, μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, που στηρίζει τα οροθετικά άτομα. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι:

Δωρεάν κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματίεςΔωρεάν νομική στήριξη από επαγγελματίεςΚέντρο Ημέρας: Χώρος συνάντησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας ατόμων που ζουν με hiv/aidsInfo Center: για την εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστώνΠρόγραμμα συντροφικότητας στα νοσοκομεία και στο σπίτιΠρόγραμμα στήριξης σε οροθετικούς κρατούμενους των Φυλακών ΚορυδαλλούPositive : Περιοδικό ενημερωτικού χαρακτήρα σε θέματα που αφορούν στο hiv/aids, καθώς και θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΠρόγραμμα ενημέρωσης πληθυσμού σε θέματα πρόληψης (διεξαγωγή ομιλιών, επαφές με εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, κτλ)Διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού για το έργο του Κέντρου Ζωής, καθώς και για την εξεύρεση οικονομικών πόρωνInternet-site: νέα για το HIV/AIDS αλλά και για το Κέντρο ΖωήςΣυμμετοχή σε Ευρωπαϊκά-διακρατικά δίκτυα

Τι σημαίνει εθελοντισμός στο Κέντρο Ζωής

Το Κέντρο Ζωής βρίσκεται σε μία συνεχή αναζήτηση εθελοντών και γι’ αυτό το λόγο πολλοί ενδιαφερόμενοι εκπλήσσονται, όταν μαθαίνουν πως γίνεται επιλογή εθελοντών μέσω αιτήσεων και προσωπικών συνεντεύξεων. Τι περισσότερο χρειάζεται κάποιος για να γίνει εθελοντής πέρα από τη διάθεση να προσφέρει;

Ένα σημαντικό ζήτημα στην εθελοντική προσφορά είναι η συνέπεια: η συνέπεια προς τον άλλο αλλά και προς τον εαυτό του! Στόχος της εθελοντικής εργασίας είναι η υποστήριξη του ατόμου για την κινητοποίηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ικανοτήτων που διαθέτει.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στην περίπτωση της εθελοντικής υπηρεσίας είναι να υποστηρίξουμε το άτομο να κινητοποιήσει και να αναπτύξει τις δυνατότητες και ικανότητές του ή ακόμη και να τις αντιληφθεί πρώτα, αν χρειάζεται. Έχοντας αυτό ως στόχο, θα πρέπει να τονώσουμε την αυτοαποδοχή του και την αυτοεκτίμησή του, να συν-πράξουμε έτσι ώστε να επιλυθούν τυχόν οικονομικές, κοινωνικές ή σωματικές αντιξοότητες που μπορεί να ακινητοποιήσουν το άτομο» σημειώνει η κυρία Μαρία Κουλεντιανού, υπεύθυνη της ψυχολογικής υπηρεσίας και εθελοντικών υπηρεσιών του «Κέντρου Ζωής».

Προσθέτει ότι «η υποστήριξη δεν σημαίνει ότι αντικαθιστώ ή υποκαθιστώ το άτομο ή κάποιες λειτουργίες του. Αντιθέτως, υποστηρίζω σημαίνει παραστέκομαι στο άτομο, το ενθαρρύνω, του προτείνω, σκέφτομαι μαζί του και το διευκολύνω να παρακάμψει τα εμπόδια που το αναχαιτίζουν. Επίσης, σημαίνει πως προσπαθώ να βρω τρόπους και οδούς που θα κινητοποιήσουν το δυναμικό του και τις εν δυνάμει ικανότητές του, μέσα από μια σχέση ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού που θα πρέπει να καλλιεργηθεί».

Εκπαίδευση Εθελοντών

Στην προσπάθειά του να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν επηρεαστεί άμεσα ή έμμεσα από το HIV ή/και το AIDS, το Κέντρο Ζωής οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής στο Κέντρο Ζωής είναι η εξής:
1. Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον υποψήφιο εθελοντή (πραγματοποιείται σε όλη τη διάρκεια του έτους ή/και σε απάντηση σχετικής ανακοίνωσης από το Κέντρο Ζωής)
2. Προσωπική συνέντευξη του ενδιαφερόμενου με την Υπεύθυνη Εθελοντικών Υπηρεσιών (πραγματοποιείται περίπου έναν μήνα πριν το σεμινάριο)
3. Παρακολούθηση σεμιναρίου από τα άτομα που επιλέχθηκαν από τις συνεντεύξεις, η οποία είναι υποχρεωτική
4. Ένταξη σε μία από τις εθελοντικές ομάδες- υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου
Το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο πραγματοποιείται συνήθως μία ή δύο φορές το χρόνο (ανάλογα τις ανάγκες του Κέντρου) και ολοκληρώνεται σε τρία (συνολικά 40 ώρες), επιτρέποντας σε όλους τους εθελοντές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις γύρω από το θέμα με το οποίο πρόκειται να ασχοληθούν. Οι γνώσεις αυτές περιλαμβάνουν:

την ιδεολογία και τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Ζωήςγενικά ιατρικά στοιχεία για τον ιό HIV και το AIDSθέματα κοινωνικής ευαισθησίας και ψυχοκοινωνικής αντιμετώπισης του AIDS, όπως επίσης και εμπειρικές ασκήσεις που δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να γνωριστούν μεταξύ τους και να μάθουν να εργάζονται ως ομάδα.

Από το ξεκίνημα του Κέντρου, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά σεμινάρια συνεχώς αλλάζει και βελτιώνεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες και αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου αλλά και τις αλλαγές στο βίωμα της οροθετικότητας. Η βασική μορφή της εκπαίδευσης παραμένει πάντα η ίδια, αφού παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία στον εθελοντή που θέλει να προσφέρει έργο. Τελειώνοντας το σεμινάριο οι εθελοντές εντάσσονται σε τομείς δραστηριοτήτων όπως:

διοργάνωση εκδηλώσεωνσυντακτική ομάδα περιοδικούενημέρωση πληθυσμούκέντρο ημέραςεπισκέψεις σε νοσοκομεία, σπίτιαinternet siteinfo center

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για την επόμενη εκπαίδευση εθελοντών μπορείτε να απευθύνεστε στηv Υπεύθυνη Ψυχολογικής Υπηρεσίας και Εθελοντικών Υπηρεσιών Μαρία Κουλεντιανού, Δευτέρα και Τετάρτη 16.00-22.00 και Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.00-15.00.

Τηλέφωνο: 210 7294747 & 210 7233848

Ε-mail: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα