Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως για τον Εμπόλα

11:27 8/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την μεγαλύτερη παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας (η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής) είναι ιδιαίτερα σοβαρές λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού. «Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Εμπόλα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για την εν λόγω

νόσο.

Σοκ έχουν προκαλέσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γουινέα και τη Λιβερία της Αφρικής που υποφέρουν από τον ιό Εμπολα, ο οποίος έχει οδηγήσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στον θάνατο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία Εμπόλα που έχει καταγραφεί από την ανακάλυψη του ιού το 1976. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο στη Γουινέα, σύντομα επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, η οποία έχει αποκλείσει τις αστικές περιοχές που πλήττονται από τον ιό, και απειλεί τώρα να εξαπλωθεί και στη Νιγηρία. Στα μέσα του Ιουλίου σημειώθηκε η «έκρηξη» της νόσου στη δυτική Αφρική.

Ανησυχίες για ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στη Γηραιά Ήπειρο μέσω ταξιδιωτών, και κυρίως στην Ισπανία, όπου χθες έφθασε από τη Λιβερία ένας Ισπανός ιεραπόστολος που βοηθούσε ασθενείς του ιού σε νοσοκομείο της χώρας και τελικά μολύνθηκε και ο ίδιος από τον Εμπόλα.

Εν τω μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία Tekmira Pharmaceutical Corp. ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Keywords
Τυχαία Θέματα