«Κατάργκεϊτ» με Σαρκοζί και Πλατινί

To Κατάρ κέρδισε την ανάθεση του ποδοσφαιρικού τουρνουά τον Δεκέμβριο του 2010, εξασφαλίζοντας την ψήφο 14 από τα 22 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Αντίπαλοί του στη διεκδίκηση ήταν οι ΗΠΑ, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Το γαλλικό περιοδικό δημοσίευσε σήμερα έρευνα 20 σελίδων με πλήθος ενδείξεων ότι το Κατάρ εξαγόρασε μέλη

της επιτροπής.Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος αφήνει αιχμές ότι κάποιοι από την επιτροπή χρηματίστηκαν.

Το France Football μπλέκει στην υπόθεση τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ακόμη και τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σαρκοζί είχε καλέσει τον Πλατινί σε δείπνο που είχε παραθέσει στον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Κατά τους συντάκτες του περιοδικού, εκεί «κλείδωσε» η στήριξη της Γαλλίας στην υποψηφιότητα της αραβικής χώρας.

«Μία ημέρα με κάλεσαν σε δείπνο από το προεδρικό μέγαρο, στο οποίο βρισκόταν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ. Ο Σαρκοζί δεν μου ζήτησε ποτέ κατά τη διάρκεια του δείπνου να ψηφίσω για το Κατάρ. Γνώριζε ότι θα ήμουν αμερόληπτος και ότι θα ψήφιζα για όποιον ήθελα», υποστήριξε ο Πλατινί. Ο πρόεδρος της UEFA είχε πάντως γνωστοποιήσει παλαιότερα ότι είχε ψηφίσει υπέρ του Κατάρ, λέγοντας ότι ήταν ώρα να πάει το Μουντιάλ «σε κάποιο καινούριο μέρος του πλανήτη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται καταγγελίες ότι το Κατάρ κέρδισε τους Αγώνες με «βρώμικο» τρόπο. Τον Μάιο του 2011 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας κατήγγειλε το χρηματισμό δύο μελών της εκτελεστική επιτροπής της FIFA, επικαλούμενη μαρτυρία εμπιστευτικού μάρτυρα. Ωστόσο, η μάρτυρας αργότερα υποστήριξε ότι είπε ψέματα για να εκδικηθεί για την απόλυσή της από την οργανωτική επιτροπή του Κατάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα