Κατάργηση της επικουρικής σύνταξης ζητά ο Σπυρόπουλος

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Ασφάλισης, κύριας και επικουρικής, για όλους, μέσω της «ενοποίησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ υπό την σκέπη ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με τρεις διακριτούς κλάδους δικαιούχων, Μισθωτοί-Αυτοαπασχολούμενοι-Αγρότες» και παράλληλα τη δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, μέσω του οποίου θα στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Η πρόταση

για συγχώνευση κύριας και επικουρικής Ασφάλισης σε έναν Εθνικό Φορέα Ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς, αγρότες και επαγγελματίες, με κοινούς όρους ασφάλισης και ενιαία βάση παροχών, δεν είναι καινούργια.

Ωστόσο, η πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ για ένα Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, που θα καλύπτει στο μέλλον τις ανάγκες για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, έρχεται να δημιουργήσει, εφόσον εξειδικευτεί και «περπατήσει», νέα δεδομένα, αλλάζοντας το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης όπως τον γνωρίζουμε έως σήμερα, καθώς στην πράξη οδηγεί στην κατάργηση της επικουρικής, η οποία ενσωματώνεται στην κύρια.

Οι τρεις πυλώνες του νέου συστήματος, κατά τον κ. Σπυρόπουλο, θα είναι ο 1ος στον οποίο θα ανήκει η κύρια και επικουρική ασφάλιση, ο 2ος της Επαγγελματικής Ασφάλισης και ο 3ος της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Διοικητής του ΙΚΑ δεν εξήγησε το πώς θα γίνει η μετάβαση από τον ένα φορέα στον άλλο, ούτε και πως θα καλυφθούν χρηματοδοτικά οι συντάξεις των ήδη συνταξιοδοτούμενων από ταμεία που θα καταργηθούν ή ενσωματωθούν στον Εθνικό Φορέα.

Ο ίδιος πρότεινε την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια σε βάθος 4-5 ετών και παραδέχθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.

Για τις πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας πρότεινε αυτές να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος έκανε λόγο για:

«Εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία με φορολογικά κίνητρα που θα ευνοούν την ίδρυσή τους με πρωτοβουλίες των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων.

Μετατροπή των δικαιωμάτων ασφάλισης από δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί στη βάση του χρόνου, σε δικαιώματα που θεμελιώνονται με βάση τα χρηματικά ποσά των ασφαλιστικών εισφορών

Υποβολή μέσω μιας ενιαίας μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης των εισφορών όχι μόνο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των επικουρικών ταμείων αλλά, σε εθελοντική βάση, και όσων επαγγελματικών ταμείων το επιθυμούν».

με κοινούς όρους ασφάλισης και ενιαία βάση παροχών.

Τέλος, υποστήριξε ότι απαιτείται η δημιουργία εταιρείας που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Παρέμβαση Βρούτση

Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο συνέδριο προσδιόρισε στα 800 εκατ. ευρώ το ποσό που εξοικονομείται με το «νοικοκύρεμα» του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από 12,6 δισ. ευρώ ή 55,9% της συνολικής χρηματοδότησης, που είναι φέτος, θα μειωθεί στα 10,5 δισ. ευρώ το 2014 (46,5%).

Η μείωση θα συνεχιστεί καθώς για το 2015 και 2016 αναμένεται χρηματοδότηση μόλις 9,7 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πέσει στο 40,8% το 2016.

Για μία ακόμη φορά ο Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για ένα ασφαλιστικό σύστημα γεμάτο στρεβλώσεις και αδικίες και ισχυρίστηκε πως επιτροπή που θα συσταθεί στο άμεσο μέλλον, θα οδηγήσει σε ομαλή μετάβαση το ασφαλιστικό στο νέο σύστημα που προβλέπει ο νόμος ο οποίος θα εφαρμοστεί το 2015.

Ο νόμος ορίζει νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών παροχών, τον οποίο ο υπουργός χαρακτήρισε δύσκολο εγχείρημα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εισάγεται ο θεσμός της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα