Καμία αλλαγή στους όρους ανακεφαλαιοποίησης

15:44 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Σβήνουν οι ελπίδες των τραπεζών για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στα απαιτούμενα βήματα ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Όπως σημειώνουν ότι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα ή πολύ περισσότερο στους όρους σημαίνει

αλλαγή του Μνημονίου κάτι που βρίσκεται εκτός συζήτησης. Έτσι τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα πρέπει να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασιστούν οι όροι και το χρονοδιάαγραμμα των αυξήσεων κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) απέστειλαν επιστολές στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών με τις οποίες ζητούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται, από το μνημόνιο.

Σε επίπεδο ομίλου η Εθνική Τράπζα εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση ύψος 2,6 δισ. ευρώ, η Eurobank -400 εκατ ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς -2,39 δισ. ευρώ. Σε σημαντικά ισχυρότερη θέση βρίσκεται η Alpha Bank η οποία παρουσιάζει καθαρή θέση ύψους 891,6 εκατ. ευρώ. Για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα χρειαστούν περίπου 27,46 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται σε 9,756 δισ. ευρώ, της Eurobank σε 5,839 δισ. ευρώ, της Alpha Bank σε 4,571 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς σε 7,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο ορισμένες τράπεζες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν περισσότερα χρήματα λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ εκάστη ενώ Εθνική Τράπεζα και Eurobank δεν πήραν σχετική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα