Άνοιγμα Βενιζέλου σε Κεντροαριστερά και ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ

15:18 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως δεν αντιλαμβάνεται τον ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της Κεντροαριστεράς. Απηύθυνε πρόσκληση επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ των ψηφοφόρων του κόμματος που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν «συγκυριακά» -όπως υποστήριξε- τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος

λοιπόν στην σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, θύμισε τη διατύπωση από νωρίς των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το πώς πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Φτάσαμε στην ώρα της ευθύνης», είπε για την ψήφιση των μέτρων αλλά και τη διατήρηση της δεδηλωμένης στη Βουλή, υποστήριξε ότι το βάρος το σήκωσε το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητής της σταθερότητας.

«Τι σημαίνει η συνεργασία μας με τη ΝΔ», αναρωτήθηκε, καταγγέλλοντας όσους μιλούν υποτιμητικά για το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «δεκανίκι» και «συνιστώσα». «Τι θέλουν; Τη δική τους αυτοδυναμία; Ναι, το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα της συνισταμένης ευθύνης», είπε, κατηγορώντας εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα. «Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε κυβερνητικά, αλλά δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και πολιτικά», είπε. Αντίθετα, για τη ΔΗΜΑΡ, υποστήριξε ότι «η πρότασή μας δεν είναι φευγαλέα». Δήλωσε άλλωστε ότι τον εξέπληξε που η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ευκολότερη την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ από τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ(!).

Ισχύει μήπως η νέα τομή «μνημόνιο-αντιμνημόνιο;», αναρωτήθηκε από το βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταδικάζοντάς την για διχασμό της κοινωνίας. «Το ΠΑΣΟΚ μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας», είπε, για να τονίσει ότι η αλήθεια είναι σχέση και θέλει κάποιον που την λέει και κάποιον που την ακούει, συμπληρώνοντας ότι κάποιοι προτιμούν τα ευχάριστα ψέματα.

«Έδω μέσα χτυπάει η καρδιά της Κεντροαριστεράς», είπε, μιλώντας για το σύμβολο που παρουσίασε την 3η Σεπτέμβρη: Τον ήλιο με τις επτά ακτίνες που συμβολίζουν την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου (επί τη ευκαιρία, αντιτάχθηκε στις ρυθμίσεις περί γένους), την Κοινωνική Δικαιοσύνη (μίλησε για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), Ανάπτυξη (όπως παρουσιάστηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης), Ευρώπη (με πρωτοπόρα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, όπως είπε, κατηγορώντας εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε τον Μπέπε Γκρίλλο αντί του Μπερσάνι), Αειφορία. Και αν όπως είπε θέλει κανείς να αντικαταστήσει τις επτά λέξεις με μία αυτή θα ήταν «Ευθύνη».

Για όλα αυτά όμως, χρειαζόμαστε -καθώς είπε- το «νέο ΠΑΣΟΚ», που ζήτησε να είναι συλλογικό και όχι αρχηγικό ή κληρονομικό, σκεπτόμενο, διαφανές. «Κυρίως όμως χρειαζόμαστε έναν ανανεωμένο κοινωνικοπολιτικό συσχετισμό», είπε, απευθυνόμενος σε όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα, τους επιστήμονες, τους ανέργους, τους νέους, τους αγρότες, κτλ.

Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

«Κατεβήκαμε ως ΠΑΣΟΚ μαζί με την χώρα και θα ανέβουμε ως ΠΑΣΟΚ και ως μεγάλη Κεντροαριστερά μαζί με την χώρα», επανέλαβε, θέτοντας πέντε σημεία για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας:

1. «Όχι» νέα δημοσιονομικά μέτρα, δεν τα αντέχει η οικονομία και η κοινωνία

2. Ένα πραγματικό εθνικό φορολογικό σύστημα

3. Μέτρα κοινωνικής συνοχής, για την ανεργία, τις ευπαθείς ομάδες, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

4. Σαφές Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης

5. Καθαροί και λειτουργικοί κανόνες για τη Βουλή και την κυβέρνηση, με σεβασμό όλης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Αναφερόμενος στην σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι ο ανασχηματισμός, «ως να ήμασταν σε άλλες εποχές» και διερωτήθηκε: «Το ερώτημα είναι αν αυτή η στρατηγική όπως την πληρώσαμε με το αίμα μας, σε ποιον εμπιστευόμαστε την διαχείρισή της;», διερωτήθηκε απαντώντας πως όσοι μιλούν για γενικώς «δεξιά στρατηγική» που πρέπει να τη διαχειριστεί η δεξιά, είναι ανιστόρητοι.

«Θέλει κανείς την πτώση της κυβέρνησης;», είπε, αρνούμενος όμως να παραιτηθεί της διεκδίκησης για την πολιτική ηγεμονία, που όπως είπε ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Ζήτησε σταθερότητα, με εγγυητή το ΠΑΣΟΚ, θεσμικές αλλαγές, δημοσιονομικές αλλαγές (αφού ο προϋπολογισμός πρέπει να εκτελεστεί), διοικητικές προϋποθέσεις με σοβαρή αναδιοργάνωση και όχι συζήτηση για απολύσεις, αναπτυξιακές αλλαγές όχι μόνο εξωτερικές αλλά και εσωτερικές, προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής, με εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης. «Πρέπει η χώρα να κινηθεί με την μέθοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας», επέμεινε, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αισιόδοξη πολιτική Ελλάδα.

«Πού επενδύει η αντιπολίτευση; Στην έξοδο από την κρίση; Στην υπέρβαση που ανακουφίζει τους πολίτες ή στην καταστροφή και την φτώχεια;», αναρωτήθηκε, κατηγορώντας εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Υπερασπίστηκε το «καλό» ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «’εθνικό, πολιτικό γεγονός» το ένατο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας άλλωστε ότι απευθύνεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενώ το κόμμα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Με ιστορικές αναφορές στις ηγετικές προσωπικότητες του χώρου και χαιρετίζοντας τους εκπροσώπους άλλων κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής, τον Γιαννάκη Ομήρου και πρέσβεις ξένων χωρών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στη δύναμη που δίνει στο κόμμα η ενεργός συμμετοχή 113000 ανθρώπων προ εβδομάδος, όταν ψηφίζονταν οι σύνεδροι.

«Η Μεταπολίτευση είναι η καλύτερη περίοδος του σύγχρονου ελληνισμού», είπε, ακυρώνοντας όσα λέγονται για αυτήν. «Είμαστε υπερήφανοι για τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης», είπε, αναφερόμενος σε εκείνες που έγιναν κυρίως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «οφείλουμε να πούμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια», εκτιμώντας ότι μόνο αυτή μπορεί να αποκαταστήσει το γεγονός ότι στους πολίτες έμεινε το «κακό ΠΑΣΟΚ» και όχι το καλό και πολλοί από εκείνους δεν πείστηκαν, φεύγοντας εκλογικά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά και στο «στρατηγικό κενό» που ακολούθησε και κορυφώθηκε στα χρόνια 2004-2009.

Τότε λοιπόν, τον Οκτώβριο του 2009 κατά την εναλλαγή της εξουσίας, υποστήριξε ότι τα διλήμματα δεν τέθηκαν ως όφειλαν ενόψει μίας τεράστιας κρίσης, αλλά με παλαιούς όρους, ως η κοινωνία να είχε ‘άγνοια κινδύνου’.

Ζήτησε λοιπόν δίκαιη κατανομή για τα αίτια της κρίσης, θυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έφεραν στην καρδιά της ΕΕ η Γερμανία και οι ισχυρές οικονομικά χώρες της Ε.Ε.

«Οι περιβόητες εσφαλμένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις δεν είναι μόνο του ΔΝΤ», είπε, απαντώντας εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ και αποδίδοντας την ευθύνη σε όλους τους εταίρους, όχι από λάθος αλλά για ιδεολογικούς λόγους.

«Είχε σημασία η πρότασή μου να ζητηθεί τότε αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την έγκριση του πρώτου προγράμματος», είπε, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αποτρεπόταν το πρώτο κύμα αντιμνημονιακού μετώπου.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμα στην περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, μη προστατεύοντας όπως είπε το πολιτικό του κεφάλαιο. «Κάποιοι ανακαλύπτουν τώρα τα περιβόητα λάθη του ΔΝΤ», είπε «κοιτάζοντας» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μα αυτό ήταν πάντα το θέμα», είπε θυμίζοντας τη σύγκρουσή του με την τρόικα και ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε προτάσεις για «βελούδινη έξοδο της χώρας από το ευρώ», τις οποίες, όπως είπε, απέρριψε

Ανέφερε τα όσα επιτεύχθησαν με διαπραγμάτευση στη συνέχεια, επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, ενώ χαιρέτισε την προηγούμενη «ηρωική» ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που με τη στάση της, σημείωσ, κράτησε όρθια την χώρα.

Επιλογή μεταξύ «κακής» και «καταστροφικής» λύσης

«Το πραγματικό μας δίλημμα ήταν πάντα ανάμεσα σε μία κακή και μία καταστροφική λύση», επανέλαβε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση, εξού και πρέπει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις να επιλέγει το μη χείρον ως βέλτιστον.

Υποστήριξε άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται από την προσχώρηση στο «μέτωπο της ευθύνης» της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν σώσαμε την χώρα», είπε, αφού η χώρα σώζεται όταν οι πολίτες νοιώθουν ότι σώζονται. Πρέπει όμως -υποστήριξε- να πούμε στον κόσμο ότι σε όλο αυτό κάτι αντιτάσσεται. «Δεν θα μιλούσαμε για μείωση, αλλά για εκμηδένιση της οικονομίας, δεν θα μιλούσαμε για διαρροή αλλά για ακύρωση των καταθέσεων», υποστήριξε, κάνοντας λόγο για δύο πυλώνες στο πρόγραμμα. Για μία επιλογή που έχει επιβληθεί από δανειστές που ναι μεν στηρίζουν αλλά με τους δικούς τους ιδεολογικούς όρους. «Είναι στήριξη και τιμωρία», είπε, ενώ ως δεύτερο πυλώνα ανέφερε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

«Οι διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου δεν ήταν δική μας επιλογή», είπε, κάνοντας λόγο για μεγάλο κόστος, όπως προσδιόρισε τον χαμένο χρόνο εννέα μηνών, αλλά και όφελος αφού η κοινωνία οδηγήθηκε σε εκτόνωση.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, υποστήριξε ότι στρατεύθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1989 όταν πολλοί «εγκατέλειπαν το καράβι», συνέβαλε στη νίκη του 2009, όταν είχε στρατευθεί υπέρ της ενότητας στη σύγκρουση το 2007. Δέχθηκε επιθέσεις γελοίες ως υπουργός Οικονομικών -είπε- και υφίσταται ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την πρόκριση αντιφατικών συμπεριφορών από ανθρώπους με καταλυτική ευθύνη για την πορεία της παράταξης όπως ισχυρίστηκς, καταγγέλλοντας τις απουσίες από το συνέδριο και αφήνοντας αιχμές κατά όσων τιμήθηκαν από την παράταξη, αλλά κάνουν τώρα «πλάγια βήματα εξόδου από αυτήν».

«Χρειαζόμαστε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας, αλλά και μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», είπε, λέγοντας «όχι» στους συμβιβασμούς της μειοψηφίας, για ένα ΠΑΣΟΚ παράγοντα σταθερότητας και φέρει το δικό του θετικό πρόσημο σε πολιτική και κυβερνητική εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τις ‘θεωρίες συνωμοσίας’ και εκείνες του ‘από μηχανής Θεού που θα μπορούσάν να δώσουν λύση χωρίς κόπο’. Αντέτεινε τη θεωρία του ποιητικού θαύματος, με αναφορές στον Γιώργο Σεφέρη. “Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα που ανοίγει τα επουράνια και είναι όλα θεμιτά”, είπε αφιερώνοντας τον στίχο σε όλους τους Έλληνες και δίνοντας το έναυσμα για τη δημιουργία του θαύματος της παράταξης και του έθνους.


Live Video app for Facebook by Ustream

Keywords
βενιζελος, συριζα, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, βουλη, σημαίνει, νεα δημοκρατια, δημαρ, νέα, αειφορία, προυπολογισμος, ελλαδα, συμμετοχή, διλήμματα, ΔΝΤ, τροικα, παπαδημος, δίλημμα, λύση, μαΐου, ιουνίου, υφίσταται, live, video, facebook, ustream, μνημονιο, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, χωρες, το θεμα, βημα, γερμανια, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, οικονομια, περιοδος, προγραμμα, σημερινη, το βημα, ψεματα, ωρα, αειφορία, αιμα, ανεργια, ακτινες, γεγονος, γινει, γλωσσα, δευτερο, δυναμη, δικη, δίλημμα, διλήμματα, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, επτα, ευθυνη, εναυσμα, ευρωπη, ηγεμονια, υφίσταται, θετικο, θυμισε, θεωρια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λαθη, λαθος, λύση, λογο, μαΐου, μειωση, νικη, παντα, οφελος, πετρα, ρυθμισεις, συζητηση, σηκωσε το, συνεχεια, συμμετοχή, σοσιαλδημοκρατια, σχεδιο, τομη, φευγοντας, ανηκει, βηματα, εννεα, εθνικο, χωρα, ιουνίου, καρδια, λεξεις, ομαδες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα