Και τώρα… αλλαγή σελίδας

Τα πρώτα χαμόγελα, συγκρατημένα έστω, φαίνονται από χθες το βράδυ στο Μαξίμου, μετά από ένα δεκαήμερο φθοράς και εσωστρέφειας με αφορμή το φορολογικό. Η κατ’ αρχήν συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων στους βασικούς φορολογικούς άξονες αλλά και οι πληροφορίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς (σ.σ. έστω κι αν χρειασθεί να «ματώσουν» οι ελληνικές τράπεζες) κάνει το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά να αισιοδοξεί ότι πολύ σύντομα τα 44 δισ ευρώ της δόσης θα… περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Για την κυβέρνηση,

η ψήφιση του φορολογικού στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η εκταμίευση της δόσης συνιστούν πολιτικό ορόσημο καθώς επιτρέπουν να κλείσει ένα πρώτος μνημονιακός κύκλος και η κυβέρνηση να επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα σε ζητήματα πέραν της λιτότητας.

Στο επίκεντρο, πλέον, θα μπουν οι ιδιωτικοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις (με όλους τους κινδύνους που κρύβει μία τέτοια διαδικασία), η επιδίωξη προσέλκυσης απευθείας νέων επενδύσεων αλλά και οι παρεμβάσεις σε θεσμικά ζητήματα, που θα μπορούσαν να δώσουν στους πολίτες την εικόνα της αλλαγής σελίδας.

Εντός των επομένων 24ώρων οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα έχουν κύκλο συνεννοήσεων για την οριστικοποίηση του φορολογικού (αν συναντηθούν αυτό θα γίνει Τρίτη ή Τετάρτη όταν ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα) αλλά και για τη χάραξη της εφεξής στρατηγικής τους, δεδομένου ότι περιθώριο για απώλεια χρόνου αλλά και κυβερνητικές αστοχίες δεν υπάρχει. Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, από την οποία ο κ. Σαμαράς φιλοδοξεί ότι θα επιστρέψει με την οριστική απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης, θα αρχίσει και ο κύκλος επισκέψεων του Πρωθυπουργού στα Υπουργεία με στόχο την εντατικοποίηση των δράσεων προώθησης των μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα