Και Τομ και σκληρός

Οδηγός αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook)

Του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ. Διάρκεια: 2 ώρες και 2 λεπτά. Με τους: Μπράντλι Κούπερ, Τζένιφερ Λόρενς, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζάκι Γουίβερ.

Ένας πρώην δάσκαλος που έχει χάσει τη δουλειά, το σπίτι και τη γυναίκα του βγαίνοντας μετά από τέσσερα χρόνια σε ψυχιατρικό ίδρυμα, γυρίζει στο σπίτι των γονιών του αποφασισμένος να ανακτήσει την παλιά του ζωή, καθώς και την πρώην σύζυγο. Ο ψυχαναγκαστικός πατέρας του ένας φίλαθλος και τζογαδόρος, η μάνα του και ένα φίλος που θέλουν να σταθεί ξανά στα πόδια του ο νευρωτικός γιος τους, του γνωρίζουν και καλά τυχαία

μια τρελαμένη χήρα με επίσης πολλά προβλήματα. Εκείνη προθυμοποιείται να τον βοηθήσει να επανασυνδεθεί με τη γυναίκα του και το μόνο που του ζητά ως ανταπόδοση είναι να προπονηθούν μαζί για να χορέψουν σε ένα διαγωνισμό. Κάπου εκεί οι δύο μανιοκαταθλιπτικοί δένονται μεταξύ τους και σημάδια αισιοδοξίας αρχίζουν να παρουσιάζονται στις ζωές τους.

Οι δυο πειστικοί ως νευρωτικοί πρωταγωνιστές που βιώνουν ερωτική απομόνωση και κοινωνική αποξένωση σε περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας καλούν το θεατή να υποστεί τα καμώματά τους. Και εκεί που η ταινία τον αγχώνει, τον καταπιέζει, του μαυρίζει τη ψυχή ξαφνικά η σχιζοφρένεια εξαπλώνεται παντού γυρίζοντας το κλίμα σε απόλυτη αμερικανιά με Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, χορούς , οικογένειες, κερδισμένα στοιχήματα ως το -καλά το καταλάβατε- αναμενόμενο happy end. Αν αυτή η πολιτικά ορθή ταινία είναι κομεντί να πάρετε και χαρτομάντιλα για το κλάμα στο πρώτο μέρος και για να μη πω τι, στο φινάλε. Κρίμα οι απολαυστικές ερμηνείες.

Νο

Του Πάμπλο Λαραΐν. Διάρκεια: 1 ώρα και 58 λεπτά. Με τους: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Αλφρέντο Κάστρο.

Το 1988 ένας παράτολμος νέος διαφημιστής ηγείται της εκστρατείας «ΝΟ», της αντιπολίτευσης εναντίον του ο δημοψηφίσματος του ήδη επί δεκαπέντε χρόνια δικτάτορα Πινοσέτ για τη προεδρία της Χιλής. Παράλληλα με την δική του μάχη στην προσωπική του ζωή, ο διαφημιστής επιστρατεύει το πιο αξιόμαχο μάρκετινγκ και με τη βοήθεια των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης καταστρώνουν ένα σχέδιο μέσα σε 27 ημέρες για να κερδίσουν τις εκλογές.

Ο σκηνοθέτης αναβιώνει με ρεαλιστικό τρόπο την ατμόσφαιρα τρόμου την οποία βίωνε η Χιλή στα χρόνια της αιματοβαμμένης δικτατορίας καθώς κινηματογραφεί με U-Matic βίντεο αποδίδοντας με τη κοκκώδης εικόνα μια ρετρό αισθητική αντίστοιχη της εποχής. Κατά τα άλλα διεκπεραιώνει ένα στερεότυπο σενάριο με προβλέψιμο φινάλε, έστω κι αν η αυτοϋπονομευτική τελευταία σεκάνς σώζει τα προσχήματα, γιατί αλλιώς ο θεατής θα νόμιζε ότι αρκεί μια διαφημιστική καμπάνια για να πέσει μια δικτατορία…

Μετά τη Λουτσία (After Lucia)

Του Μισέλ Φράνκο. Διάρκεια: 1 ώρα και 33 λεπτά. Με τους: Τέσα Ία, Γκονσάλο Βέγκα Τζούνιορ.

Έξι μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του σε τροχαίο, ο πατέρας και η έφηβη κόρη του επιχειρούν καινούριο ξεκίνημα μετακομίζοντας στην Πόλη του Μεξικού. Ο καθένας προσπαθεί να ξεπεράσει το πένθος του με τον δικό του τρόπο. Η κόρη αρχίζει να συναναστρέφεται με μια μάλλον επικίνδυνη παρέα στο καινούριο της σχολείο. Σταδιακά γίνεται θύμα μιας ολοένα και πιο απάνθρωπης συμπεριφοράς από τη μεριά των συμμαθητών της, χωρίς να τολμάει να αντιδράσει ή να μοιραστεί κάτι από την προσωπική της κόλαση με τον απρόσιτο πατέρα της.

Με αφορμή αυτό το οικογενειακό δράμα ο σκηνοθέτης καταγράφοντας με παγερή ματιά ξετυλίγει μεθοδικά μια τραγική ιστορία όπου κυριαρχεί η ανατριχιαστική κακοποίηση που υπόκειται στωικά ένα έφηβο κορίτσι. Η ταξική διάρθρωση της ακραίας ενδοσχολικής βίας, η νεανική διαβίωση συνθήκες περιθωριοποίησης και οι σαδιστικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται τοποθετούνται με περισυλλογή και προσεγγίζονται με μεστό τρόπο. Το καθηλωτικό φινάλε όχι μόνο κόβει την ανάσα αλλά και στοιχειώνει ακόμα και τους υποψιασμένους κινηματογραφόφιλους. Εξαιρετική.

Αγάπησα ένα ζόμπι (Warm Bodies)

Του Τζόναθαν Λίβαϊν. Διάρκεια: 1 ώρα και 37 λεπτά. Με τους: Νίκολας Χουλτ, Τερέζα Πάλμερ, Τζον Μάλκοβιτς.

Ένας μυστηριώδης ιός εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, μετατρέποντας τους πολίτες, διαρκώς, σε πεινασμένα ζόμπι χωρίς αναμνήσεις και αισθήματα. Οι ελάχιστοι θνητοί που γλύτωσαν από τη μανιακή επέλαση του ιού παραμένουν στοιβαγμένοι και κατατρομαγμένοι σε πλήρη οχύρωση, αναπολώντας το ευτυχισμένο τους παρελθόν. Όλα αυτά αλλάζουν όταν μερικά ζόμπι θα πέσουν πάνω σε ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν για προμήθειες. Τότε ένα καλόψυχο νεαρό ζόμπι, όχι μόνο γοητεύεται από ένα υπέροχο ζωντανό κορίτσι αλλά καταφέρνει και να του σώσει τη ζωή όταν οι κακοί ζόμπι σύντροφοί του θέλουν να την κατασπαράξουν. Το κορίτσι όμως έχει ένα μπαμπά ο οποίος είναι ένας αδίστακτος κυνηγός ζόμπι.

Γλυκανάλατη και άνευρη για να μη πω βαρετή και εντελώς γελοία ιστορία με άθλιο επιστέγασμα τη μεταστροφή μιας καταστροφικής πορείας των πραγμάτων σε ένα ρομαντικό και αγαπησιάρικο happy end. Το κακό με θεματολογία των ταινιών με βρικόλακες δεν είναι ότι κοντεύει να εξαντληθεί αλλά ότι μαζί τους ξεπέφτουν και άλλοτε καλοί ηθοποιοί σαν τον Τζον Μάλκοβιτς.

Jack Reacher

Του Κρίστοφερ ΜακΚουόρι. Διάρκεια: 2 ώρες και 10 λεπτά. Με τους: Τομ Κρουζ, Ρόζαμουντ Πάικ, Βέρνερ Χέρτσοκ.

Ο κεντρικός ήρωας, ο αστυνόμος Τζακ Ρίτσερ, εμπειροπόλεμος, τολμηρός, και ολιγόλογος σκληρός καλείται να καταδιώξει έναν άρτια εκπαιδευμένο ελεύθερο σκοπευτή που δολοφονεί με έξι βολές πέντε ασύνδετους μεταξύ τους ανθρώπους . Μέσα σε λίγες ώρες, η αστυνομία συλλαμβάνει τον φερόμενο ως ένοχο κι η υπόθεση πάει για κλείσιμο, μέχρι τη στιγμή που ο άντρας που έχουν συλλάβει ζητά να του φέρουν τον Τζακ με τον οποίον γνωρίζονται από παλιά. Μόνο που η άφιξη του Ρίτσερ στην πόλη πυροδοτεί μια σειρά από εκρηκτικές εξελίξεις. Κι αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια εύκολη υπόθεση, μοιάζει τώρα να παίρνει ανατρεπτικές, μυστηριώδεις και τρομακτικές διαστάσεις.

Άντε πάλι ο Τομ Κρουζ καθώς μεγαλώνει να επαναλαμβάνει μονότονα πλέον τον τύπο του χαρισματικού σκληρού που έχει αρχίσει να κουράζει. Αν δεν βασιζόταν στον ομώνυμο χαρακτήρα των μυθιστορημάτων του Λι Τσάιλντ ο ήρωας θα μπορούσε να είναι ο Ίθαν Χαντ από τις Επικίνδυνες Αποστολές. Κατά τα άλλα τυπική Χολιγουντιανή ταινία χορταστικής κατασκοπικής περιπέτειας με δόσεις καταιγιστικής δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα