ΙΤΑΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Μόντι επέκρινε σήμερα τις συντηρητικές στο δημοσιονομικό τομέα χώρες της Ευρώπης -με πρώτη τη Γερμανία. Ανάλογες και οι τοποθετήσεις του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γ. Σρέντερ στο θέμα με την ελληνική κρίση.

«Είναι φανερό ότι θα υπάρξει αργά ή γρήγορα μια αντίδραση εναντίον της ίδιας της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πειθαρχίας που επιβάλλουν», δήλωσε, μέσω σύνδεσης βίντεο, στο Οικονομικό Forum των Βρυξελλών που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα του συστήματος,

κυρίως η Γερμανία, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν βαθιά, αλλά γρήγορα αυτές τις πλευρές», επισήμανε.

«Το δικό τους καλύτερο προϊόν εξαγωγής, η κουλτούρα της σταθερότητας, κινδυνεύει να υπονομευθεί επειδή δεν ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να περιοριστεί η διάχυση», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Μόντι ανέφερε ως πιθανά μέτρα το να επιτραπεί στο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης να ανακεφαλαιοποιεί απ’ ευθείας τις τράπεζες και να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκή «τραπεζική ένωση». Αμφότερα δεν είναι δημοφιλή στο Βερολίνο.

 Επικριτικός και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ για την τωρινή πολιτική του Βερολίνου

«Το σοβαρότερο λάθος που κάναμε, είναι ότι αφήσαμε μετέωρη την κυβέρνηση Παπανδρέου» αναφέρει στη συνέντευξή του ο προκάτοχος της Άγκελα Μέρκελ και εξηγεί: «Ο ίδιος ήταν σαφής. Είχε πει: δώστε μου περισσότερο χρόνο. Τώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα. Θα έπρεπε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναμορφώσουν τη χώρα, αλλά, παράλληλα, ότι πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν βαθμιαία. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ασκούμε μόνο πίεση στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τον Σρέντερ, αυτά που επιβάλλει η κυβέρνηση του Βερολίνου στην Αθήνα δεν έχουν ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό νόημα. «Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση, το να λέει δηλαδή στην Ελλάδα ότι πρέπει να εφαρμοσθούν συγχρόνως οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική λιτότητας, δεν έχει νόημα. Είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο»

Keywords
Τυχαία Θέματα