ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ BANKIA

Αποσκοπώντας στο να κατευναστούν οι ανησυχίες που προκαλεί το θέμα της Bankia στις χρηματαγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει ανακοινώσιμο σχέδιο σχετικά με τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας.

Όπως επεσήμανε ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου επιτρόπου επί των Οικονομικών Όλι Ρεν στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, το αίτημα στην Ισπανία υπεβλήθη ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσον το σχέδιο διάσωσης της Βankia συνάδει με τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Στο

μεταξύ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ισπανικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 2% τον Απρίλιο στα 1,62 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας« Wall Street Journal», το οποίο επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δημοσίευμα θεωρεί τη μείωση αυτή ως ένδειξη της φθίνουσας εμπιστοσύνης που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ισπανία. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», που επικαλείται επίσης στοιχεία της ΕΚΤ, η πτώση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ισπανία ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς σε 32 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και ήταν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από την εισαγωγή του ευρώ.

Η κρίση στην Ισπανία έχει ως επίκεντρο το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ και τα κεφαλαιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας λόγω της έκρηξης των επισφαλών δανείων που είχαν χορηγήσει στην αγορά ακινήτων. Η ανησυχία των επενδυτών εντάθηκε, όταν η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia με ποσό 19 δισ. ευρώ και, ακόμη περισσότερο, όταν δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο της Μαδρίτης να μη γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μέσω χρημάτων που θα δανειζόταν το ισπανικό δημόσιο από την αγορά, αλλά μέσω χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Η είδηση αυτή, αν και διαψεύσθηκε στη συνέχεια, προκάλεσε νέα φυγή των επενδυτών και από τα ομόλογα του ισπανικού δημοσίου, η απόδοση των οποίων έφθασε χθες στο 6,70%.

Σήμερα, η απόδοση των ισπανικών ομολόγων υποχώρησε ελαφρά στο 6,56%, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας για τη μείωση του ελλείμματος και τις θυσίες που αυτή συνεπάγεται για τους Ισπανούς πολίτες. Τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ισπανία κινούνται προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, δηλαδή τα γερμανικά, ελβετικά και αμερικανικά ομόλογα, ενώ κέρδη έχουν και τα γαλλικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds) διατηρείται σήμερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,28%, ενώ μειώθηκε και η απόδοση των αντίστοιχων γαλλικών τίτλων στο 2,35%.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των «Financial Times», η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση να προχωρήσει σε έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης της Bankia, εν μέσω δημόσιας οργής για τους πολύ υψηλούς μισθούς των διευθυντικών στελεχών της και για τις ζημιές που υπέστησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι της τράπεζας. Σημειώνεται ότι το 60% των μετοχών της Bankia διατέθηκε σε μικροεπενδυτές π

Keywords
Τυχαία Θέματα