ΙΟΒΕ: Σταθερό το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Από τους επιμέρους τομείς, η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες αντισταθμίζεται από τη μικρή βελτίωση στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται σχεδόν αμετάβλητη.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, παγιώνεται έτσι μία τάση σταθεροποίησης των προσδοκιών πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς δύο τάσεις συνεχίζουν να τις επηρεάζουν.

Από τη μία πλευρά καταγράφεται μικρή εξασθένιση της ύφεσης, με τους πτωτικούς ρυθμούς δραστηριότητας σε διάφορους κλάδους

να αμβλύνονται.

Από την άλλη πλευρά, η διευθέτηση των πολλαπλών φορολογικών υποχρεώσεων που σωρεύονται στους τελευταίους μήνες του έτους, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, ασκεί πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ειδικά όσον αφορά στους πολίτες, η κλιμάκωση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση σε οικογενειακό επίπεδο, δεν έχει αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των οικονομικών προοπτικών της χώρας, καθώς αυτές παρουσιάζουν βελτίωση.

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ , με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται οριακά, κατά 0,8 και 0,4 μονάδες αντίστοιχα, στις 98,5 και 102,1 μονάδες. Ενώ η ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Μάιο συνεχίζεται, ο ρυθμός της τους τελευταίους δύο μήνες έχει υποχωρήσει, αντανακλώντας τη σταδιακή διαφοροποίηση των εξελίξεων σε κάθε τομέα.

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος προήλθε από την ανάκαμψη των προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Αντίθετα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποδυναμώθηκαν στις κατασκευές, ενώ στο λιανικό εμπόριο παρέμειναν σταθερές, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να κλονίζεται σε μικρό βαθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα