Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 2/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους πλειστηριασμούς:

Δημοσιογράφος: Δώστε μας λίγο τη δική σας οπτική σ' όλες αυτές τις στιχομυθίες που διαβάζουμε ή ακούμε μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και κυρίως των επικεφαλής της τρόικα, μέχρι την κορυφαία -θα έλεγε κανείς-, φράση που τους αποδίδεται ότι
"καλό θα ήταν η κυβέρνηση για να κάνει κοινωνική πολιτική, να είναι έτοιμη για καταλύματα και συσσίτια". Και όλο αυτό με βάση το ζήτημα των πλειστηριασμών. Είναι τόσο ακραία τα πράγματα από την πλευρά τους;

Π. Καρβούνης: «Ακούγεται πραγματικά πολύ ακραίο για να είναι αληθινό. Εγώ δεν εκπροσωπώ την τρόικα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας και μπορώ να σας πω ένα πράγμα και να το υπογράψω όσες φορές θέλετε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζήτησε ποτέ την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για όλους τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Μου το έχουν επιβεβαιώσει πολλές φορές, οπότε για όλες αυτές οι διαρροές που ακούμε για τους "καλούς" από τη μια και τους "κακούς" από την άλλη, να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι αυτό το θέμα μπορεί να είναι και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης;

Π. Καρβούνης: «Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Πάντως αυτό που μπορώ να πω, γιατί τώρα είμαι αρκετό χρόνο στην Ελλάδα για να έχω μια σαφή εικόνα, είναι ότι λέγονται πολλοί μύθοι, διότι τα μέτρα είναι δύσκολα οπωσδήποτε και για να αποσείσουμε τις ευθύνες μας, τα φορτώνουμε σε κάποιον άλλο. Η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έρθει εδώ και να βοηθήσει. Εάν δεν την θέλουμε, δεν θα έπρεπε να την είχαμε φωνάξει ή μπορούμε να την διώξουμε, εάν δεν είμαστε σύμφωνοι. Αλλά αυτό το παιχνίδι, αυτοί είναι οι "κακοί" και εμείς είμαστε οι "καλοί", είναι πραγματικά ένας μεγάλος μύθος... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολύ μεγάλη εκτίμηση στην Ελλάδα και το αποδεικνύει με το ότι ο πρόεδρος Μπαρόζο κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μαζί με ένα επιτελείο υπουργών, να πάνε μεθαύριο στις Βρυξέλλες, για να έχουν μια θεσμική και ουσιαστική συνάντηση. Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην τακτική συνάντηση του κολεγίου των επιτροπών, για να μιλήσουν για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν γίνεται πρώτα - πρώτα συστηματικά. Το ότι έγινε αυτή η πρόσκληση στη χώρα μας, δεν είναι μόνο τιμητικό. Η Ελλάδα θεωρείται ότι είναι πλέον ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος. Επιπλέον, αν θυμηθούμε ότι πριν από ένα χρόνο φοβόμασταν μήπως βρεθούμε εκτός ευρώ και ευρωζώνης... Σε τρεις εβδομάδες η Ελλάδα αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, έχουμε κάνει πολύ δρόμο. Αυτό εκτιμάται πολύ από τους εταίρους μας και θα έλεγα, ας μην επικεντρωνόμαστε στην καθημερινή μουρμούρα για το τάδε και το τάδε μέτρο. Όλα αυτά πολλές φορές είναι θα έλεγα και παιχνίδια διαπραγμάτευσης. Ας επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα, η οποία είναι και θετική».

Δημοσιογράφος: Κατά τη γνώμη σας έχει χαθεί το momentum της 9ης Δεκεμβρίου, που ήταν και ένας στόχος από την ελληνική πλευρά -το είχε θέσει και ο πρωθυπουργός-, ώστε να κλείσει ο κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα;

Π. Καρβούνης: «Δεν είναι ρεαλιστικό. 9 Δεκεμβρίου έχουμε σε μια εβδομάδα. Δεν προλαβαίνει να τελειώσει η ανασκόπηση του ελληνικού προγράμματος τις επόμενες μέρες. Θα έλεγα ότι, αν έχουμε στόχο να το κλείσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να μπούμε "καθαροί" στην προεδρία, χωρίς να έχουμε αυτό το βάρος, θα ήταν πολύ καλό... Ευελπιστώ ότι θα κλείσουμε γρήγορα αυτή την διαπραγμάτευση και νομίζω ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες είναι μια θετική συνδρομή προς αυτή τη λύση. Να κλείσουν δηλαδή τα θέματα μέχρι το τέλος του χρόνου».

* Για την πολιτική διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος:

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σ' αυτό το σημείο (σ. σ. της πολιτικής διαπραγμάτευσης), διότι έχουμε μια σειρά από πράγματα να κάνουμε. Να υλοποιήσουμε δηλαδή τις δεσμεύσεις μας. Η πολιτική διαπραγμάτευση φαίνεται να πηγαίνει από τον Απρίλιο και μετά. Δηλαδή, από τη στιγμή που οριστικοποιηθούν τα νούμερα για τις επιδόσεις της Ελλάδας το 2013 και ορισμένοι παρατηρητές λένε ίσως και μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή μετά τον Μάιο του 2014, όπου θα έχουμε και ένα νέο σκηνικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα