Ιδιωτικές εφορίες θέλει το ΔΝΤ

09:01 7/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Προειδοποιεί μάλιστα ότι εάν «ξεθαρρέψει» πολύ η Αθήνα κινδυνεύει με ..επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και με έναν ακόμη χρόνο ύφεσης.

Σφίγγουν λοιπόν τα λουριά, λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα ο Πολ Τόμσεν, ο Ματίας Μορς και ο Κλάους Μαζούχ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα

δεν θα χρειαστεί νέα μέτρα… αλλά. Υπάρχει ένα αλλά σχετικά με το πόσο συνεπής θα φανεί η ελληνική Κυβέρνηση έναντι των όσων έχει δεσμευτεί. Αν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, τότε μπορεί τα δεδομένα να ανατραπούν και να χρειαστούν νέες παρεμβάσεις.

Έτσι, στην έκθεσή του, το ΔΝΤ:

• Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης,

• Αφήνει ανοικτή την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014.

• Εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και επαναλαμβάνει την πρόταση για τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ.

• Χαρακτηρίζει εμπόδιο στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων τη μονιμότητα στο Δημόσιο και ζητά να γίνουν υποχρεωτικές απολύσεις στο Δημόσιο.

• Εκφράζει ανησυχία για την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητα στην Ελλάδα, όσο θα αυξάνεται η ανεργία -ειδικά στους νέους- χωρίς να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και προτάσεις για …δραστικά μέτρα όπως, ιδιωτικοποίηση των εφοριών η κατάργηση του μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα και προετοιμάζουν τον νέο έλεγχο της Οικονομίας που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα από τους επικεφαλής.

Οι πιστωτές μας ζητούν να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%

Θεωρούν επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13%, και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21%!

Εάν η πρόταση αυτή προχωρήσει τότε:

• Θα αυξηθεί από 6,5% σε 19%-21% ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις πωλήσεις φαρμάκων, στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία, στις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.

• Θα αυξηθεί από το 13% στο 19%-21% ο ΦΠΑ σε όλα είδη διατροφής, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.

Επίσης το ΔΝΤ ζητά τη δημιουργία ιδιωτικής φορολογικής και φοροεισπρακτικής υπηρεσίας. Στην έκθεσή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εάν τα μέτρα εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης αποτύχουν, τότε οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως η δημιουργία μιας φορολογικής υπηρεσίας εκτός της αρμοδιότητας των δημοσίων υπηρεσιών».

Με άλλα λόγια το ΔΝΤ λέει ότι αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή όχι μόνο θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά το έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των εσόδων θα δοθεί σε ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα