Ιαπωνία:Οικονομικό πρόγραμμα ύψους 175 δισ. ευρώ

Μια κίνηση που μπορεί να εκπλήξει τους Ευρωπαίους, όπου όλες οι χώρες καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι τους.

Όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, θα εφαρμόσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, ύψους 20.000 δισ. γιεν (175 δισ. ευρώ).

Το μισό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό της κυβέρνησης και η το άλλο μισό θα βαρύνει τον ιδιωτικό τομέα. Μια τεράστια κίνηση προς τα μπρος, παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία

είναι η πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο.

Το ιαπωνικό πρόγραμμα προβλέπει σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική χώρα που πλήγηκε από το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου του 2011, αλλά και την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να τις ενθαρρύνει να παραμείνουν στη χώρα.

Αυτή η ένεση ρευστότητας, σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό και την δεξιά κυβέρνηση του, θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να το μελετήσουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου όλα τα κράτη καλούνται να σφίξουν το δημοσιονομικό ζωνάρι για να μειώσουν το χρέος και το έλλειμμά τους.

Στην Ιαπωνία, σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν βλέπουν κίνδυνο αύξησης του χρέους, γιατί τα επιτόκια, με τα οποία δανείζεται το ιαπωνικό κράτος, για τα πενταετή και δεκαετή ομόλογα είναι 0,2% και 0,8% αντίστοιχα. Επιτόκια πολύ χαμηλά, αν τα συγκρίνει κανείς με το 4% ή 5% που δανείζονται η Ισπανία και η Ιταλία σήμερα.

Αυτή η «καλοσύνη» των χρηματοπιστωτικών αγορών, προς την Ιαπωνία, μπορεί να εξηγηθεί για τρεις συγκεκριμένους λόγους:

Πρώτον, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αγοράσει ένα τεράστιο μέρος του ιαπωνικού χρέους, πολύ περισσότερο από ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ευρώπη.

Δεύτερον η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θέτει όρους στη μείωση του ελλείμματος, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και τρίτον το 91% του χρέους της χώρας κατέχεται από Ιάπωνες

Keywords
Τυχαία Θέματα