Η Ντόρα «αδειάζει» Στουρνάρα

«Πιστεύω βαθειά στην πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τη στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, γι αυτό και αντιδρώ στην συνεχή αύξηση φορολογικών συντελεστών, στην επιβολή νέων φόρων αιφνιδιαστικών έκτακτων εισφορών, χαρατσιών και ούτω καθεξής, δηλαδή στην υπέρμετρη φορολόγηση των φορολογουμένων και δη των συνεπών φορολογουμένων, χωρίς κεντρικό στόχο», δήλωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του «μίνι φορολογικού».

Ζήτησε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών,

υποστηρίζοντας ότι μικρότεροι φόροι σημαίνει περισσότερα έσοδα. «Το πιστεύω διότι, απλούστατα ο ΦΠΑ ανέβηκε και μειώθηκαν 15% τα έσοδα. Ανέβηκε η φορολογία στο σύνολο, περιμέναμε στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα αυξημένα μέτρα έπρεπε να αποδώσουν 4 δισ. και απέδωσαν 2. Πρακτικά δηλαδή πιστεύω ότι η μικρότερη φορολογία οδηγεί τελικώς το κράτος σε περισσότερα έσοδα».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγορά ακινήτων, λέγοντας: «ΤΤην τελειώσαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι[...] την τελειώσαμε μεγαλοπρεπώς». Διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν τέσσερα ΕΤΑΚ μαζί και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή δεν μπορεί να πουληθεί τίποτα. Πρότεινε μείωση των αντικειμενικών αξιών και των φόρων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αμφισβήτησε την επιλογή εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Απευθυνόμενη στον Γ. Στουρνάρα, σημείωσε ότι τα έσοδα είναι «ίσα βάρκα ίσα νερά» παρά τον εξαπλασιασμό του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και εκτίμησε ότι αν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές και τα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη ρύπανση, τελικά ο λογαριασμός θα είναι αρνητικός για το δημόσιο ταμείο.Λοιπόν εδώ που όλες οι πτέρυγες της Βουλής το ζητούν, μπορούμε να βρούμε μια λύση, που να καλύψει τον επόμενο Φλεβάρη-Μάρτη, που θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες και σας μιλάω ως τέως βουλευτής Ευρυτανίας, που ξέρω τι σημαίνει να έχει -7 βαθμούς, όπως είχαμε προχθές στο Καρπενήσι, και ο κόσμος να μην έχει τρόπο να λύσει το πρόβλημα της θέρμανσης του.

Άφησε αιχμές και για τη στρατηγική προσέγγισης πολυεθνικών, λέγοντας: «Βαθύτατα πιστεύω ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο με νέες επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα [...] Και δεν αρκούν οι μεγάλες επενδύσεις, γιατί πέστε πως θα φέρουμε δέκα μεγάλες επενδύσεις. Οι δέκα μεγάλες επενδύσεις θα πάρουν δέκα χιλιάδες ανθρώπους;

Τέλος, συμφώνησε με την αντιπολίτευση ότι η υπόθεση της απόλυσης των καθαριστριών της Βουλής «είναι ανάλγητη, η πολιτική αυτή είναι άδικη, χαρακτηρίζεται από απονιά», αλλά έξεφρασε τη ριζική της διαφωνία με την άποψη ότι αυτό είναι «βία και τρομοκρατία». Όπως σημείωσε, «αν θέλουμε σε αυτή την αίθουσα και σε αυτή την χώρα, θα πρέπει κάποια στιγμή να συνεννοηθούμε στις έννοιες που χρησιμοποιούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα