Η ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΥΛΟΥΣ

Ο δείκτης ξηρού φορτίου δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερη δυναμική, αφού έχει να αντιμετωπίσει αρκετά σημεία αντίστασης, υπέρ-προσφορά πλοίων, οικονομική επιβράδυνση και ύφεση, μείωση της ζήτησης και του εμπορίου και έλλειψη ρευστότητας.

Οι εκτιμήσεις του ναυλομεσιτικού οίκου G. Moundreas για τους επόμενους μήνες δεν είναι ευχάριστη, αφού σημειώνει στο εβδομαδιαίο ραπόρτο του ότι βάσει ιστορικών στοιχείων, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κάθε χρόνου θεωρούνται τα πιο δυναμικά στον τομέα των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται από τον δείκτη BDI.

Φυσικά σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που τον επιβεβαιώνουν, και η φετινή χρονιά κατά κάποιο τρόπο το επιβεβαιώνει αυτό. Τους δύο πρώτους μήνες του 2012, επισημαίνει ο αναλυτής Γιώργος Λογοθέτης, ο δείκτης ήτανε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας και σε ιστορικά χαμηλά των τελευταίων δεκαετιών.

Επίσης αναφέρει ότι από τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα είχε μία ανοδική πορεία και κατάφερε να απορροφήσει την αρνητική απόδοση των δύο πρώτων μηνών, αφού κατάφερε να φτάσει σήμερα σε διπλάσια σχεδόν επίπεδα και να προσεγγίσει στις 1.141 μονάδες. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα σημερινά επίπεδα του δείκτη, παρά την ανοδική πορεία που επέδειξε, δεν αντιστοιχούν σε «υγιή» επίπεδα ημερησίων εσόδων των πλοίων. Η εικόνα αυτή προφανώς θα συνεχιστεί και για τους επόμενους μήνες.

Το γεγονός είναι, τονίζει στην εβδομαδιαία ανάλυση του ο G. Moundreas, ότι σε αυτό το δυσμενές οικονομικό και ναυτιλιακό περιβάλλον οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είτε σε κατασκευές νέων πλοίων ή σε αγορές μοντέρνων μεταχειρισμένων πλοίων γίνεται όλο και πιο έντονο, αλλά πιο έντονο είναι και το γεγονός ότι αυτές τις ευκαιρίες μπορούν να τις εκμεταλλευθούν μόνο οι εταιρίες που έχουν πλεόνασμα κεφαλαιακής επάρκειας καθώς η χρηματοδότηση έχει ουσιαστικά στερεύσει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο όγκος δανειοδοτήσεων μειώθηκε δραματικά φτάνοντας σε χαμηλά 5αετίας. Πιο συγκεκριμένα το ποσό των δανειοδοτήσεων το 1ο τρίμηνο ανήρθε στα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μείωση της τάξης του 60% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Εξάλλου, σύμφωνα με κορυφαίους Ευρωπαίους τραπεζίτες, η πρακτική που είχε ξεκινήσει συνεχίζεται ακόμη και σήμερα όπου λόγω έλλειψης ρευστότητας δολαρίων, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να ανταλλάσσουν χρυσό για να εξασφαλίσουν ρευστότητα λίγων εβδομάδων. Η έλλειψη χρηματοδότησης όμως δεν επηρεάζει μόνο τις εταιρίες που έχουν επενδυτική στρατηγική αλλά και αυτές που έχουν ανάγκη από κεφάλαιο κίνησης καθώς τα έσοδα τους είναι μειωμένα η και ανύπαρκτα λόγω των χαμηλών ναύλων.

Η αρνητική ψυχολογία και η έλλειψη ρευστότητας έχει δε επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον κλάδο των κατασκευών, καθώς τον Απρίλιο οι νέες παραγγελίες έφτασαν τις 51 με συνολική ικανότητα μεταφοράς 1,8 εκατομμύρια DWT, μειωμένες κατά 30% από τον Μάρτιο. Στο σύνολο του τετράμηνου, ο αριθμός των πλοίων που παραγγέλθηκαν ήτανε 277, με μεταφορική ικανότητα 12 εκατομμύρια DWT, αναδεικνύοντας μία με

Keywords
Τυχαία Θέματα