Η …ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Όταν δεν είναι για κλάματα, είναι για γέλια. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Διαβάζω και ακούω αυτές τις ημέρες για ανασχηματισμούς και νέα κόμματα.

Κακοχυμένα ψέματα και τα δύο. Βγαλμένα από την κοιλιά, τη φαντασία και τις ονειρώξεις κάποιων. Κουτσομπολιά του ασανσέρ. Και παραμύθια του φρέντο εσπρέσο με ολίγη από ανεπάρκεια και βλακεία.

Ας δούμε το πρώτο, τον ανασχηματισμό. Παραλείπουμε το κλασσικό: «Οι υποτιμήσεις και οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται» και μένουμε στην ουσία. Σκέφτεται ο Αντ.

Σαμαράς να αλλάξει τη σύνθεση της κυβερνήσεώς του; Όχι. Και δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί, αφού η κυβέρνησή του έχει μόλις τεσσάρων μηνών ζωή. Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που αρέσκονταν σε ανασχηματισμούς, περίμενε τουλάχιστον έξι μήνες με ένα χρόνο για να τους κάνει. Το σκέφτηκε κάποια στιγμή ο Σαμαράς; Και πάλι όχι. Αντίθετα, πιστεύει -τουλάχιστον μέχρι πριν μία εβδομάδα, έξω όσων μπορώ εγκύρως να ξέρω- πως «όλοι οι υπουργοί, όλως περιέργως για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και για τον τρικομματικό χαρακτήρα της κυβερνήσεως, τα πάνε γενικά καλά».

Αν δεν σκέφτεται τον ανασχηματισμό ο Σαμαράς, που είναι και αυτός που θα τον αποφασίσει και θα τον πραγματοποιήσει, ποιός τον σκέφτεται; Ο πρώτος που τον σκέφτηκε ήταν ο ιατρός Ιωάννης Δατσέρης, επικοινωνιακός σύμβουλος του Βενιζέλου! Τον είχε δε προαναγγείλει! Προ μηνός δήλωσε, σε κάποιο ραδιόφωνο νομίζω, ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση και τη δομή της κυβέρνησης και μάλιστα ενδέχεται να αλλάξει και ο πρωθυπουργός!!! Δεν ξέρω αν οι δημοσιογράφοι άκουσαν τον ιατρό Δατσέρη και άρχισαν να πλέκουν το γαϊτανάκι του ανασχηματισμού, αλλά αν τον άκουσαν καλύτερα είναι να πάνε να τους εξετάσει κάποιος γιατρός. Όχι βέβαια ο Δατσέρης.

Ποιός άλλος σκέφτεται ή θέλει ανασχηματισμό; Όσοι θέλουν να μπουν στην κυβέρνηση. Πάντα έτσι γίνεται. Όσοι μένουν εκτός νυμφώνος, από την επομένη κιόλας ονειρεύονται, όπως ο νηστικός, καρβέλια. Και συνεχώς σπερμολογούν. Είναι όμως αυτός λόγος για να εκτίθενται έτσι πολιτικοί συντάκτες, σοβαρές εφημερίδες, ενημερωτικά ραδιόφωνα και μεγάλα κανάλια; Προφανώς όχι, εκτός και υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες. Που δεν μπορώ όμως να δω ποιές και πόσο σοβαρές μπορεί να είναι για να ξεφτιλίζονται έτσι δημοσιογράφοι και Μέσα. Το συμπέρασμα που καταλήγω είναι ότι απλώς, στις παράξενες μέρες που ζούμε, έχει εκλείψει και ο επαγγελματισμός. Το λέω κομψά για να μην πω τίποτε χειρότερο.

Υπάρχει κάποιος άλλος που θα ήθελε να …σέρνεται η φιλολογία περί ανασχηματισμού; Ενδεχομένως κάποιοι, ολίγιστοι στη σκέψη, κυβερνητικοί εγκέφαλοι. Γιατί; Προφανώς επειδή, οι ευήθεις, πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να αφοπλίσουν πιθανούς αντάρτες κατά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. Θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός μπορεί να είναι το δέλεαρ για να μην αρνηθούν κάποιοι ψήφο. Είτε με την υπόσχεση της υπουργικής καρέκλας είτε επειδή οι ίδιοι οι βουλευτές θα σκεφτούν ότι, αν είναι φρόνιμοι, έχουν ελπίδες να εκτιμηθεί από τον πρωθυπουργό η στάση τους.

Βεβαίως, οι ευήθει

Keywords
Τυχαία Θέματα