Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ

08:25 4/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Τορπίλη στα θεμέλια της τοπικής αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζονται οι περικοπές που γίνονται στα οικονομικά της προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των δημοσίων εξόδων κατά 11,5 δισ. Ευρώ. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη καθώς ένας μεγάλος αριθμός δήμων βρίσκεται στη τελική ευθεία πριν από τη στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να συμβάλει στο πακέτο των μειώσεων με 735 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό θα οριστικοποιηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας.

Η τοπική

αυτοδιοίκηση μετράει τις μεγαλύτερες ζημιές της στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που της αποδίδονται από το κράτος, και τους επενδυτικούς πόρους για έργα (ΣΑΤΑ).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου μεταξύ άλλων στο νέο πακέτο προγραμματίζεται να γίνει μείωση 60 εκατ. ευρώ στους ΚΑΠ και άλλων 150 εκατ. στη ΣΑΤΑ. Επίσης από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας εκτιμάται ότι θα επέλθει «κέρδος» 123 εκατ. ευρώ, ενώ οι συμπράξεις για έργα με ιδιώτες υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν «κέρδη» 20 εκατ. ευρώ. Άλλα 18 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να προέλθουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις νομικών προσώπων των δήμων. Επίσης από τον ισοσκελισμό εσόδων από ανταποδοτικά τέλη έχει εκτιμηθεί ότι θα υπάρξει όφελος 150 εκατ. ευρώ. Στα 30 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να ανέλθουν και τα οφέλη από τη μεταβίβαση της αποκομιδής των σκουπιδιών από ιδιώτες, ενώ άλλα 45 εκ. ευρώ υπολογίζονται από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε ΧΑΔΑ που δεν έχουν αποδοθεί και άλλα 18 εκατ. ευρώ  από φωτοβολταϊκά σε 500 σχολεία. Σημαντικά «οφέλη» εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και από την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας -διαθεσιμότητας.

Δήμαρχοι και εργαζόμενοι στη τοπική αυτοδιοίκηση αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποίησεων τους. Ήδη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου οι δήμοι βάζουν λουκέτο ενώ αρχίζουν επαφές με το οικονομικό επιτελείο και με το προεδρείο της Βουλής. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση οι δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να προβούν ακόμα και σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων όπως το κλείσιμο Δήμων και οι παραιτήσεις αιρετών. Οι δήμαρχοι έχουν βάλει ως «κόκκινη» γραμμή την απόδοση των 2,7 δισ. ευρώ από τους ΚΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα