Η τελευταία Πρωτομαγιά του Άιρτον Σένα

13:09 1/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Άιρτον Σένα, όπως λέμε «ταχύτητα», όπως λέμε «300 χιλιόμετρα την ώρα», όπως λέμε «γκάζι», όπως λέμε …«έφυγες νωρίς». Ο τεράστιος Βραζιλιάνος οδηγός της Formula 1, δεν ήταν ένας από εμάς, αν και όλοι όσοι τον ζήσαμε -έστω και μέσα από την τηλεόραση στους φοβερούς του αγώνες- θα θέλαμε να βρεθούμε στη διπλανή (αν υπήρχε) θέση του κόκπιτ που οδηγούσε. Εμφανίστηκε, έκανε μεγάλη εντύπωση, έκλεψε τους προβολείς της δημοσιότητας, έγινε σημείο αναφοράς και απότομα σαν αστέρι που το καταπίνει η αντι-ύλη της κακοτυχίας εξαφανίστηκε

από τις πίστες και πέρασε στην ιστορία… Ο Σένα την 1η Μαΐου του 1994 έτρεξε για τελευταία φορά στον αγώνα της Ίμολα (Ιταλία).

Η ταχύτητα, το όριο και το ρίσκο ήταν συνδεδεμένα με τον Βραζιλιάνο πιλότο κάτι που συνήθιζε να αναφέρει συνέχεια: «Οι αγώνες, ο ανταγωνισμός είναι μέσα στο αίμα μου, είναι μέρος του εαυτού μου. Θα μπορούσα να το έκανα αυτό για όλη μου τη ζωή…». Στη δεκαετή καριέρα του στη Formula 1 συμμετείχε σε 162 γκραν πρι, είδε την καρό σημαία 41 φορές, ενώ σε 80 αγώνες ανέβηκε περήφανα στο βάθρο.

Ο τραυματισμός του Ρούμπενς Μπαρικέλο στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής 29 Απριλίου του 1994 στην πίστα της Ιταλίας και ο θάνατος του Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών είχαν αναστατώσει τον Σένα, ο οποίος προσπαθούσε να αποτρέψει τη διεξαγωγή του γκραν πρι της Ίμολα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό… Στον έκτο γύρο, η Williams μπήκε στη στροφή Ταμπουρέλο με 217 χλ. την ώρα, δεν έστριψε ποτέ και ο 34χρονος πιλότος «καρφώθηκε» στον τοίχο, χωρίς ίχνος φρεναρίσματος.

Ο Άιρτον Σένα ρίσκαρε με την ταχύτητα, έζησε μέσα στις πίστες από πιτσιρίκι και πέθανε μέσα σε μία από αυτές. Ίσως άδοξα. Όσοι παρακολούθησαν αγώνες του, έγιναν κατευθείαν φαν του. Ο Βραζιλιάνος είχε τον τρόπο να σε κάνει να πανηγυρίσεις μαζί του τις νίκες του, να σε κάνει να θέλεις να οδηγήσεις ένα μονοθέσιο στα όρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα