Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη

11:56 1/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Από νωρίς το πρωί οι μονάδες καταστολής ανέλαβαν δράση κάνοντας χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις στη συνοικία Μπεσίκτας, δύο χλμ. από την πλατεία Ταξίμ. Εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ύστερα από τα προσκλητήρια κομμάτων της αριστεράς και συνδικάτων απάντησαν ρίχνοντας πέτρες. «Θάνατος στο φασισμό», «Ζήτω η Πρωτομαγιά», ήταν τα συνθήματά

τους.

Πολλοί περαστικοί αλλά και κάτοικοι ένιωσαν ενοχλήσεις από τα δακρυγόνα και οι ιδιοκτήτες των μικρών εστιατορίων της συνοικίας έδιναν λεμόνια στους διαδηλωτές, καθώς ο χυμός λεμονιού περιορίζει τις συνέπειες των δακρυγόνων στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκονται στη συνοικία Μπεσίκτας φρουρούνταν από πολλές δεκάδες αστυνομικούς και ένα τεθωρακισμένο. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί λόγω της ημέρας.

Δακρυγόνα, μάνικες με νερό και γκλοπς…

«Σαν την Β’ Πολιορκία της Βιέννης». Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στα κοινωνικά μέσα στην Τουρκία σχετικά με τα αστυνομικά μέτρα που έχουν ληφθεί σήμερα προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση των αριστερών συνδικάτων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για την Πρωτομαγιά. Οι συνολικά 40 χιλιάδες αστυνομικοί και οι εκτεταμένη χρήση βίας και δακρυγόνων σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι της εργατικής συνομοσπονδίας DISK και της συνομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων KESK, ήταν η αφορμή για το εν λόγω σχόλιο.

Το πρωί στις 8:20 οι συγκεντρωμένοι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της DISK στο Σισλί της Πόλης επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς το Ταξίμ, αλλά επενέβη η αστυνομία με γκλομπς, πεπιεσμένο νερό και δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και μέσα στα γραφεία της DISK, αλλά και στον κήπο του κρατικού νοσοκομείου στο Σισλί, όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ των τραυματιών που μετακομίστηκαν στο νοσοκομείο είναι και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν, ο οποίος δήλωσε «έφυγε ο βαθμοφόρος Κενάν Εβρέν και ήλθε ο μη βαθμοφόρος Ερντογάν».

«Φασιστική δικτατορία»

Παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν και στις περιοχές Μπεσίκτας και Μετζιντιγιέκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΤΙΣΚ Κανί Μπέκο έκανε λόγο για φασιστική δικτατορία. Εντύπωση προκάλεσε και το σχόλιο που έκανε στο twitter ο υπουργός Νέας Γενικάς και Αθλητισμού Σουάτ Κιλίτς: «Και σήμερα είναι αργία για την Πρωτομαγιά. Μέχρι και τα σχολεία είναι κλειστά. Σας ρωτώ. Τι κάναμε για να δικαιούμαστε την αργία. Εργαστείτε».

Εκτός από την παρουσία της αστυνομίας, παραμένουν κλειστοί στην κυκλοφορία πολλοί δρόμοι στην Κωνσταντινούπολη που οδηγούν στο Ταξίμ. Ταυτόχρονα δεν εκτελούνται δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι θα απαγορευτεί η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ, προβάλλοντας ως δικαιολογία τα έργα αναμόρφωσης της πλατείας.

Να θυμίσουμε ότι την Πρωτομαγιά του 1997 άγνωστοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και το θάνατο 34 ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα