Η τέχνη της πορνο-διαστροφής

Nymphomaniac part 1

Του Λαρς Φον Τρίερ Διάρκεια:122′

Με τους Σαρλότ Γκένσμπουργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σία Λαμπέφ, Γουίλεμ Νταφόε, Ούμα Θέρμαν, Ούντο Κίερ

Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ένας ηλικιωμένος γοητευτικός εργένης ανακαλύπτει μια κακοποιημένη γυναίκα σε ένα σοκάκι. Την παίρνει στο σπίτι του, περιποιείται τα τραύματά της και τη ρωτά για τη ζωή της. Την ακούει με προσοχή καθώς αυτή αφηγείται τη δαιδαλώδη και περίπλοκη ιστορία της ζωής της από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50, η οποία είναι γεμάτη συνειρμούς και διανθίζεται από καταιγιστικά σεξουαλικά περιστατικά μια και η ίδια έχει αυτο-διαγνωστεί ως νυμφομανής.

Χαοτική, παιχνιδιάρικη, περίεργη, απροσδόκητη, κάπως πνευματώδης αλλά καθόλου σέξι, παρά την πυρετώδη επιμονή στις σκηνές σεξουαλικής ικανοποίησης της εκκεντρικά εγωπαθούς πρωταγωνίστριας. Κάπου εκεί το ριζοσπαστικό πνεύμα του σκηνοθέτη βουλιάζει στα απόνερα ενός σοκαριστικού αλλά φτηνού παρα-πορνό, με αποτέλεσμα και η πρόκληση να πηγαίνει περίπατο και να χάνεται η ουσία. Ενδεχομένως, στο δεύτερο μέρος να δοθούν οι απαντήσεις για το μήνυμα που θέλει να περάσει ο δημιουργός.

Εγώ, ο εαυτός μου και η μαμά (Me, Myself and Mum)

Του Γκιγιόμ Γκαλέν. Διάρκεια: 85′

Με τους Γκιγιόμ Γκαλέν, Ιβόν Μπακ, Κάρολ Μπρένερ, Νταιάν Κρούγκερ, Αντρέ Μαρκόν, Γκοτζ Ότο, Φρανσουά Φαμπιάν, Νανού Γκαρσία

Η ιστορία αφηγείται ξεκαρδιστικά τη βαθιά ανθρώπινη εξομολόγηση ενός αγοριού που η μητέρα του τον μεγάλωσε ως κορίτσι. Είναι η διασκευή του θεατρικού one man show του ιδίου του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, που το είχε ανεβάσει με τεράστια επιτυχία το 2008. Με θεατρικό στιλ και πολύ χιούμορ ο Γκαλέν υποδύεται τον εαυτό του από τότε που ήταν παιδί μέχρι να μεγαλώσει. Πριν αγκαλιάσει τον εσωτερικό στρέιτ εαυτό του , έχοντας την εμμονή ότι είναι κορίτσι και μετά ομοφυλόφιλος, για να «ανταποκριθεί» σε αυτό που περιμένουν από αυτόν, ο πρωταγωνιστής εμπλέκεται σε τραγελαφικές καταστάσεις.

Η ταινία που έχει αλμοδοβαρικά στοιχεία,θα μπορούσε να είναι τραγωδία αλλά χάρη στο παιχνιδιάρικο ύφος της, γίνεται αστεία, έστω και ελαφρά σουρεαλιστική με τις μεταφορές από τη μία ηλικία στην άλλη και από το ένα φύλο στο άλλο. Η προσέγγιση ενός οικογενειακού ταμπού και η επιθυμίας να ξεπεράσει ηθικές και κοινωνικές αγκυλώσεις αιώνων είναι διασκεδαστική. Αλλά το πώς και γιατί μπορεί μια μάνα λειτουργεί με τόσο απαράδεκτο τρόπο, μάλλον δεν είναι καθόλου για πλάκα.

Λιμουζίνα

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Διάρκεια: 92’. Με τους Νίκο Κουρή, Δούκισσα Νομικού, Δημήτρη Καταλειφό, Παύλο Χαϊκάλη, Λευτέρη Βογιατζή

Η πανέμορφη Γαλλίδα Κολέτ από τη Λιμόζ, ξεκινά ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Συντροφιά της έχει τον Γερμανό Μαξ, που είναι ερωτευμένος μαζί της, αλλά και τον Έλληνα συγγραφέα Μάρκο που την ακολουθεί σε ένα «οδοιπορικό ενηλικίωσης». Σκοπός της Κολέτ είναι να ροντάρει το καινούριο της αυτοκίνητο, αλλά και να διαλέξει το ιδανικό ταίρι. Μία κωμωδία( παρεξηγήσεων;) που ξεκινάει από το Παρίσι της δεκαετίας του 60 και φτάνει στην Ελλάδα του σήμερα.

Αδιάφορη ιστορία, αδύναμο σενάριο, προσεγμένη παραγωγή εξαιρετικό καστ. Όλα υπηρετούν με συνέπεια το ιδιότυπο, αφοριστικό, τολμηρά αυθαίρετο και άναρχο στιλ του σκηνοθέτη. Αλλά το παιχνίδι με το σουρεαλιστικό παράδοξο δεν προσθέτει κάτι που οδηγεί τη ταινία στο να ξεφύγει από τη μετριότητα. Και άντε να δεχθούμε τη Δούκισσα ως Γαλλίδα, αλλά το cafe που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο Παρίσι, όση ποιητική άδεια και να συγχωρήσεις, σε κανένα δεν ξεφεύγει ότι βρίσκεται στη καρδιά της Αθήνας.

Στη χώρα των άλλων (In Another Country)

Του Χονγκ Σανγκ Σου. Διάρκεια:89′

Με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Γιου Τζανσάν, Γιουν Γιουμί

Μια νεαρή φοιτήτρια κινηματογράφου και η μητέρα της δραπετεύουν σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για να ξεφύγουν από τα ολοένα αυξανόμενα χρέη τους. Η νεαρή ξεκινά να γράφει ένα σενάριο για μία ταινία μικρού μήκους για να ηρεμήσει. Στο σενάριο της, τρεις γυναίκες, με το ίδιο όνομα όνομα, Αν, που ερμηνεύονται και οι τρεις από την Ιζαμπέλ Ιπέρ, εμφανίζονται διαδοχικά στην ίδια παραλιακή περιοχή.

Η πρώτη είναι μια επιτυχημένη κινηματογραφική σκηνοθέτις. Η δεύτερη είναι μια παντρεμένη που έχει μια κρυφή ερωτική σχέση με έναν Κορεάτη. Η τρίτη είναι χωρισμένη από το σύζυγό της που την εγκατέλειψε για μια Κορεάτισα. Η κάθε μια Αν φιλοξενείται σε μια πανσιόν της περιοχής και δέχεται την βοήθεια της κόρης των ιδιοκτητών της καθώς και ενός ναυαγοσώστη που επιβλέπει την παραλία. Η συναναστροφή μαζί τους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα.

Cult κορεάτικος κινηματογράφος με ανάλαφρο πνεύμα κοινωνικής παρατήρησης και επιμελημένης παραμέλησης του βάθους των χαρακτήρων. Η ταινία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον διαπολιτισμικό σχόλιο πάνω στην ιδιόρρυθμη φύση του ρομαντισμού, τη ματαιότητα και το πεπρωμένο αν δε καταντούσε τόσο φλύαρη.

Ηρακλής: Η Αρχή του Θρύλου (The Legend of Hercules)

Του Ρένι Χάρλιν Διάρκεια 99′

Με τους Κέλαν Λουτζ, Γκάια Βάις, Σκοτ Άντκινς, Ροξάν Μακί, Λίαμ Γκάριγκαν, Λίαμ Μακιντάιρ

Εμπνευσμένη από τη ζωή του ημίθεου ήρωα η ταινία εστιάζει τόσο στην ηρωική, όσο και στη ανθρώπινη πλευρά του Ηρακλή. Άλλο ένα εξαμβλωτικό κόμικ με μυθολογική σάλτσα στο τσίρκο της ψηφιακής τεχνολογίας . Χλιαρό, κουραστικό με γελοία στρέβλωση της Ελληνικής Μυθολογίας. Ακόμα και ως παρωδία είναι απογοητευτικό για παρακολούθηση, εκτός πια να είστε φαν του του body building.

Keywords
Τυχαία Θέματα