Η πρώτη πτήση του αεροσκάφους που «μίκρυνε τον πλανήτη»

Το Concorde ήταν το καμάρι των βρετανικών και των γαλλικών αερογραμμών. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν παρουσιάσθηκε το πρότυπο, ήταν ένα επαναστατικό αεροσκάφος. Πετούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 2.000 χιλιομέτρων την ώρα, σε ύψος 60 χιλιάδες πόδια -περίπου 17 χιλιόμετρα- με αποτέλεσμα το ταξίδι από την Ευρώπη στη Νέα Υόρκη να διαρκεί λιγότερο από 3,5 ώρες.

Χρειάσθηκε, όμως,  να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια μέχρις ότου πεισθούν οι αμερικανικές

αρχές ότι τα Concorde δεν αποτελούν κίνδυνο για την αεροπλοΐα. Και καθώς οι Αμερικανικές εταιρείες αποφάσισαν, τελικά,  να μην αγοράσουν Concorde για τους στόλους τους, το Παρίσι και το Λονδίνο, αποφάσισαν τον Σεπτέμβριο του 1979 να μην παραγγείλουν άλλα αεροσκάφη, επειδή το κόστος ήταν πολύ υψηλό. Συνολικά κατασκευάστηκαν 20 Concorde. Τα δυο πρωτότυπα, δυο προ-εργοστασιακά αεροσκάφη και 16 αεροσκάφη μαζικής παραγωγής.

Το Concorde θεωρούνταν το ασφαλέστερο αεροσκάφος. Ήταν το πρώτο υπερηχητικό αεροπλάνο στο κόσμο που χρησιμοποιήθηκε στην μεταφορά επιβατών. Στη διάρκεια των 27 χρόνων πτητικής του λειτουργίας, το αεροπλάνο αποδείχτηκε πολύ ασφαλές.

Είχε μόνο ένα δυστύχημα στις 25 Ιουλίου του 2000 στο Παρίσι. Την ώρα που η πτήση 4590 της Air France τροχοδρομούσε στο «Charles de Gaulle» έτοιμη να απογειωθεί, ένα κομμάτι τιτάνιου (3cm X 50 cm) που βρισκόταν στο διάδρομο, έσκασε το ένα από τα λάστιχα, το οποίο εξερράγη.

Από την έκρηξη του ελαστικού, ένα κομμάτι σαμπρέλας 4.5 κιλών, προσέκρουσε με ταχύτητα 300 χλμ/ω στο σκελετό του αεροσκάφους, τρυπώντας ένα από τα ντεπόζιτα καυσίμων και το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ένα ξενοδοχείο, έξω από το αεροδρόμιο, προκαλώντας το θάνατο των 100 επιβατών, του 9μελούς πληρώματος και 4 ανθρώπων στο έδαφος.

Ήταν η αρχή του τέλους για το γαλλοβρετανικό «αεροπορικό θαύμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα