«Εξοικονόμηση κατ΄οίκον-τρέξτε να προλάβετε»

Από τα 570 εκατ. ευρώ του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» σήμερα έχουν απορροφηθεί 155 εκατ. ευρώ από περίπου 15-16 χιλιάδες νοικοκυριά.

Το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», καλύπτει την υλοποίηση παρεμβάσεων και επενδυτικών σχεδίων σε κτίρια για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών και με ωφελούμενους τα φυσικά πρόσωπα και έχει προς διάθεση στην Ελληνική αγορά 776 εκατ. ευρώ (με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ να ανέρχεται στο ποσό των 396 εκατ. ευρώ). Από τα κεφάλαια αυτά 570 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή άτοκων δανείων, ενώ ποσό 206 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη με τη μορφή επιχορήγησης

και επιδότησης επιτοκίου μέρος του επιλέξιμου κόστους επένδυσης, για την κάλυψη του κόστους φακέλου και την κάλυψη δαπανών των ενεργειακών επιθεωρητών.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, το πλήθος των αιτήσεων στις Τράπεζες ανερχόταν σε 79.126, από τις οποίες περίπου οι μισές είχαν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για 13.687 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 126,4 εκατ. ευρώ., είχαν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα.

Σήμερα οι αιτήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης έχουν φτάσει στις 15-16.000. Το Πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Για διεκπεραίωση των διαδικασιών οι πολίτες το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να απευθυνθούν σε κάποιον μηχανικό-ενεργειακό επιθεωρητή ο οποίος καλείται να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες προκειμένου να χορηγηθούν το δάνειο και η επιδότηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΑΡΑΠΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. M.Sc.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα