Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γενική αύξηση φόρων το 2013 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η χώρα “δεν έχει περιθώριο ελιγμών”. “Στενά τα περιθώρια” και για τους Πορτογάλους που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους.  


Ο υπουργός Οικονομικών Βίκτορ Γκάσπαρ, παρουσιάζοντας απόψε τον προϋπολογισμό του 2013 τόνισε ότι: “Η πρόταση του προϋπολογισμού είναι η μοναδική εφικτή”.

Παραδέχτηκε πάντως ότι : “Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 είναι δύσκολος για τους Πορτογάλους καθώς η αύξηση της

φορολογικής επιβάρυνσης είναι σημαντική”.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε την αύξηση φόρων που είχε ήδη ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα που επετεύχθη κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών κλιμακίων από 8 σε 5, της εισαγωγής ενός πρόσθετου τέλους ύψους 4%, της μείωσης των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 9,8% φέτος στο 13,2% το 2013, διευκρίνισε.

“Η αμφισβήτηση του προϋπολογισμού θα σήμαινε αμφισβήτηση του προγράμματος βοήθειας” προς την Πορτογαλία, του πακέτου στήριξης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα, πρόσθεσε ο Γκάσπαρ.

Πάντως, η πολιτική συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση καθώς οι Πορτογάλοι που έως σήμερα έδειχναν να έχουν αποδεχτεί τη λιτότητα, εδώ και λίγες εβδομάδες κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ενώ πολλαπλασιαστεί οι απεργίες.

Το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της λιτότητας στην πρωτεύουσα Λισαβόνα και σε πολλές άλλες πόλεις, ενώ οι διαδηλωτές προειδοποιούν ότι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν αποσυρθούν τα μέτρα λιτότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα