Προειδοποιητικές βολές των Ρώσων προς πάσα …κατεύθυνση

12:20 4/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, την κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων στην Ουκρανία κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου που δίνει από την κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία. Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, είπε. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση στρατιωτικής

βίας στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία διατηρεί την επιλογή να το κάνει. «Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο», είπε ο Πούτιν ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι ο μόνος νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αν και δεν βρίσκεται στην εξουσία.

Οικονομικός ψυχρός πόλεμος

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες. Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων, αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν. Πάντως αυτή δεν είναι η επίσημη θέση του Κρεμλίνου, όπως αναφέρουν στελέχη στη Ρωσία.

Προειδοποιητικοί πυροβολισμοί στη βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία

Ένταση προκλήθηκε σήμερα στη βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία, καθώς όπως μεταδίδει μέσω Twitter ο ανταποκριτής του Time, οι μισοί από τους Ουκρανούς στρατιώτες κατευθύνθηκαν άοπλοι μια Ουκρανική και μια σημαία της ΕΣΣΔ προς τον αεροδιάδρομο που είναι κατειλλημένος από Ρώσους με σκοπό να τον επανακαταλάβουν. Οι Ρώσοι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές.

Λήξη των ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων και συνέντευξη Τύπου του Πούτιν

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα. Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων.

Το δε Κίεβο κατήγγειλε ότι στο έδαφος της Κριμαίας βρίσκονται περισσότεροι από 16.000 Ρώσοι στρατιώτες, όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού το βράδυ της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα