Η μικροπολιτική… ζει και βασιλεύει

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μνημονίου: Με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Όποτε η πολιτική ηγεσία έπρεπε να πάρει μια απόφαση, χωρίς δεύτερη σκέψη και κουβέντα, έπαιρνε τον εύκολο δρόμο.. «Χοντρό ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. «Εκρηκτική» αύξηση φόρων. Απομάκρυνση όλων των συμβασιούχων.

Κατάργηση σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών. «Λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Όλες εύκολες αποφάσεις υπό την έννοια ότι ήταν στοχευμένες στα «εύκολα θύματα», που δεν άγγιζαν συντεχνίες που είχαν την ικανότητα να συσπειρώνονται και να αντιδρούν.

Τελευταίο παράδειγμα οι αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Ορθά ενδεχομένως κάποιοι σκέφτηκαν και απαίτησαν -απειλώντας ακόμη και με αρνητική ψήφο- ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια, προφανώς προασπίζοντας ως επί το πλείστον τα συμφέροντα των αγροτών… Δεν συνέβη όμως κάτι ανάλογο –ας πούμε- για όσους πήραν δάνεια για να αποκτήσουν ένα κεραμίδι… την α’ κατοικία τους. Και αυτοί επειδή δεν εκπροσωπούν κάποια συμπαγή μάζα, ώστε κατ’ επέκταση να τους υπερασπιστεί μια ομάδα βουλευτών, θα είναι αναγκασμένοι πλέον να πληρώνουν ένα «ενοίκιο» για το σπίτι τους -που θα περάσει στα χέρια τους μετά από 20, 30 χρόνια- στην Τράπεζα και ένα «ενοίκιο» στο Κράτος.

Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση όσον αφορά στην συρρίκνωση του Δημοσίου: Την ώρα που πληρώνονται κανονικά επίορκοι υπάλληλοι, τα golden boys ζουν και βασιλεύουν καταστρατηγώντας τις εντολές για υιοθέτηση Ενιαίου Μισθολογίου και μια λίστα με Οργανισμούς που δεν αποδίδουν παραμένει αραχνιασμένη στα συρτάρια από το 2009 που ήταν στο γραφείο του τότε αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου, η Κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικα κλείνει την ΕΡΤ για επικοινωνιακούς λόγους και καταργεί θεσμούς όπως οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Και η περιβόητη αξιολόγηση; Τα δύσκολα που λέγαμε; Ίσως αρκεί να πούμε πως για παράδειγμα 8 δημόσιοι υπάλληλοι θα κατέθεταν έως τις 30 Νοεμβρίου Έκθεση Οριστικής Αξιολόγησης των δομών και των πλάνων στελέχωσης των εποπτευόμενων από το υπουργείο Οικονομικών φορέων. Τι έγινε; Όχι μόνο δεν έχει κατατεθεί το πόρισμα, ενώ έχει εκπνεύσει η προθεσμία, αλλά η επιτροπή αυτή δεν έχει καν συνεδριάσει μέχρι τώρα. Όλα στον βωμό της μικροπολιτικής…

Keywords
Τυχαία Θέματα