«Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΙΩΠΗ» ΤΟΥ ΚΚΕ

Το Μνημόνιο, οι συζητήσεις με την τρόικα, τα σχεδιαζόμενα μέτρα, έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όμως, ένα κόμμα απουσιάζει απ’ αυτήν: το ΚΚΕ. Αιτία; Οι ζυμώσεις που γίνονται στο εσωτερικό του, ενόψει του Συνεδρίου, αλλά και των ραγδαίων αλλαγών που σχεδιάζονται.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τον τελευταίο καιρό, ο Περισσός εκδίδει ανακοινώσεις

μόνο για τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας, ενώ –με εξαίρεση την υπόθεση της Χαλυβουργίας, όπου το ΠΑΜΕ κυριαρχεί μεταξύ των απεργών- έχει «εξαφανιστεί».

Η «απόσυρση» του ΚΚΕ από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει προβεί σε μια πολιτική πρωτοβουλία (έστω μια συνέντευξη τύπου της Αλέκας Παπαρήγα…) δεν οφείλεται στη θερινή ραστώνη. Κάθε άλλο.

Αν υπάρχει ένα κόμμα, το εσωτερικό του οποίου έχει πάρει φωτιά, πρόκειται για το κόμμα της Αλέκας Παπαρήγα. Παρά το προχωρημένο του θέρους, στη βάση του ΚΚΕ και στα τοπικά στελέχη συνεχίζονται οι έντονες ζυμώσεις για το «τι έφταιξε» και το κόμμα συρρικνώθηκε εκλογικά στο 4,5%. Μάλιστα, σε αρκετές συνεδριάσεις τοπικών επιτροπών (ΚΟΒ) του κόμματος, έχει ασκηθεί έντονη κριτική στις προεκλογικές επιλογές της ηγεσίας, ενώ ξεκάθαρα έχει τεθεί θέμα σαρωτικών αλλαγών στον κομματικό μηχανισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η διαδοχή της Αλέκας Παπαρήγα έχει δρομολογηθεί και η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ περιμένει την κατάλληλη στιγμή, ώστε να κινήσει τις διαδικασίες. Σύμφωνα με την παράδοση, ο γραμματέας του κόμματος αλλάζει λίγους μήνες πριν το Συνέδριο (που θα διεξαχθεί το Φεβρουάριο) και στο συνέδριο απλώς επαναβεβαιώνεται η πρωτοκαθεδρία του. Εξάλλου, για τον Περισσό, η δικαιοδοσία της Κεντρικής Επιτροπής να αλλάζει τον γραμματέα της χωρίς συνέδριο, όποια στιγμή κριθεί αναγκαίο ή σκόπιμο, έχει και συμβολικό χαρακτήρα: συμβολίζει, δηλαδή, ότι ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής δεν είναι –ως θέση, ως αξίωμα- ισχυρότερος από το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, αλλά εξαρτάται από τη βούλησή του (της Κ.Ε., δηλαδή) η παραμονή ή μη στο τιμόνι του κόμματος.

Έμπειρα στελέχη του Περισσού, πάντως, εκτιμούν βασίμως ότι, έτσι όπως καταγράφεται στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης το κλίμα, όταν έρθει η ώρα εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο του κόμματος, το συνεδριακό σώμα –που θα αναδείξει την Κεντρική Επιτροπή και, άρα, την νέα ηγετική ομάδα- θα είναι κατά πολύ διαφορετικό. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, εκτιμούν πως «αρκετά στελέχη θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων στην αποστρατεία» και προβλέπουν ότι «σε μερικούς μήνες από σήμερα, τίποτα στο ΚΚΕ δε θα είναι ίδιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα