Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρότρυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της συνόδου της G8, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και εκτιμώντας πως απειλείται άμεσα από την σοβαρή κρίση στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πάντως την άποψη της Ουάσινγκτον πως η ΕΕ έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενώ τόνισε πως η G8 αναγνώρισε τις οδυνηρές θυσίες που κάνει ο Ελληνικός λαός στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Ομπάμα

και Μέρκελ συμφώνησαν χθες πως η ευρωζωνη δεν πρέπει να άρει τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενισχύοντας όμως παράλληλα την ανάπτυξη. Οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, στη διάρκεια την οποίας επισήμαναν την ανάγκη να εργαστούν παράλληλα σε αυτά τα δύο μέτωπα.

Νωρίτερα, δόθηκε στην δημοσιότητα η επίσημη τελική ανακοίνωση της G8, στην οποία σημειώνεται ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι υποσχόμενη αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, ενώ τονίζεται επίσης ότι χρειάζεται να αναζωογονηθούν οι οικονομίες και να αντιμετωπίσουν οι χρηματοοικονομικές πιέσεις. Πάντως, αναγνωρίζεται ότι τα ορθά μέτρα δεν είναι ίδια για όλους.

Στο μεταξύ, ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της θέσπισης ευρωομολόγου, στην επικείμενη άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου. «Θα παρουσιάσω όλες τις προτάσεις για την ανάπτυξη σε αυτή την άτυπη σύνοδο την 23η Μαΐου», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους. «Μέσα σε αυτό το πακέτο των προτάσεων θα είναι τα ευρωομόλογα και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνω. Έλαβα επιβεβαίωση γι’ αυτό στην G8».

Στις προτάσεις του θα περιλαμβάνεται επίσης η «αύξηση των κεφαλαίων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η κίνηση μοιάζει να εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα συναντηθούν με Ολάντ και Μέρκελ στη Ρώμη. Αυτή η συνάντηση ανάμεσα στους υπευθύνους των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ θα γίνει πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου στη Γαλλία, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Μόντι.

Τον τελευταίο καιρό ο Μόντι τάχθηκε υπέρ μιας αυξημένης στήριξης στην οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να αντισταθμιστεί η επίδραση των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό, που είναι ιδιαίτερα σκληρά στη χώρα του. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συμμερίζεται τις απόψεις του στο θέμα αυτό, με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που προβάλλει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ν

Keywords
Τυχαία Θέματα