Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

09:10 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Την ανησυχία ότι η κρίση του ευρώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις δαπάνες εξοπλισμού και τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης του ΝΑΤΟ εκφράζουν πηγές του matrix24.gr από τους κύκλους αναλυτών της Ένωσης για την Ατλαντική Συνθήκη.

Του Γιώργου Κιτσή

Η Ένωση για την Ατλαντική Συνθήκη είναι οργανισμός που από την ίδρυσή του το 1954 έχει σκοπό να «βοηθά το κοινό να κατανοήσει τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις διεθνείς υποθέσεις».

Σύμφωνα με αναλυτή που είχε το 2011 στενές

επαφές με το Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω «αδελφού οργανισμού» του ΝΑΤΟ, η κρίση στην ευρωζώνη δεν θα έπρεπε να θεωρείται μόνο οικονομική κρίση, αλλά και κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μελών. «Βλέπουμε δύο συνέπειες: η περαιτέρω σύσφιξη στους προϋπολογισμούς για στρατιωτικές δαπάνες και η απόσταση που δημιουργείται και συνεχώς μεγαλώνει ανάμεσα στους συμμάχους. Όσον αφορά τις περικοπές των δαπανών δεν θεωρείται ακόμα ότι επηρεάζουν τις βασικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ ή την ικανότητα της συμμαχίας να παρέχει ασφάλεια μέσω του υπάρχοντος εξοπλισμού όπως είναι για παράδειγμα τα AWACS. Θεωρείται όμως σχεδόν σίγουρο ότι οι νέες εξοπλιστικές ανάγκες και οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη θα δεχθούν πλήγμα, καθώς εκτιμάται ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε μειώσεις και στους δύο αυτούς τομείς», ανέφερε η πηγή. Επεσήμανε δε ότι η δεύτερη συνέπεια, ο διχασμός κάποιων χωρών μελών της ΕΕ λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που διέπει πλέον τις σχέσεις τους, αν και εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι λίγους μήνες πριν, παραμένει να είναι πολιτικά αναστρέψιμη. «Όπως φαίνεται, το πλέον ανησυχητικό θέμα είναι η συρρίκνωση του προϋπολογισμού», υποστήριξε.

Η ανησυχία του αναλυτή δεν είναι χωρίς λόγο: Στο NATΟ τα τελευταία χρόνια υπήρξε «οργασμός» επιχειρήσεων, σχεδίων και προγραμμάτων. Μόλις μία δεκαετία πριν ο οργανισμός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε μία μόνο αποστολή: στην Βοσνία και το Κόσοβο, να θέσει υπό έλεγχο μία έκταση 61.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μόνο το τελευταίο έτος, το ΝΑΤΟ έπρεπε να βρίσκεται ταυτόχρονα σε Αφγανιστάν, Ινδικό Ωκεανό, Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο, συν την K-For, τις δυνάμεις στο Κόσοβο. Δηλαδή πριν από δέκα χρόνια έκανε περίπου το 30% σε σχέση με τις επιχειρήσεις σήμερα. «Σαφώς ο ρόλος του οργανισμού έχει επεκταθεί και έχει γίνει ακόμη πιο απαραίτητος για την καθημερινή ασφάλεια. Προφανώς όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερη δουλειά, αλλά και συμφωνίες για την ιεράρχηση των πόρων», λέει ο αναλυτής αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαθέσιμοι πόροι σήμερα αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού. Όπως ακριβώς ισχύει και για την δαπάνη ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το νέο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη…

Keywords
Τυχαία Θέματα